Jobb, ha előkotrod az orvosod számát, ha ezt a gyakorlatot nem tudod megcsinálni!

„Jellemzően egy 50-es éveiben járó embernek körülbelül 40 másodpercig, a 60-as éveiben 20 másodpercig, a 70-es éveiben 10 másodpercig kellene tudnia egy lábon egyensúlyozni – jegyezte meg Anat Lubetzky,  a New York-i Egyetem Fizikoterápiás Tanszékének docense. Mielőtt húzna egyet a vállán, ez nem egy hír az „angol orvosok mondják”-típusúból.

A félláb próba

Az egyensúlyt jellemzően ritkán veszik figyelembe az általános egészségügyi szűrővizsgálatok során, pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint

az elesések következtében történő balesetek száma évente több mint 37 millió esetben igényel orvosi ellátást, illetve hosszabb felépülési időt, ráadásul az egyik leggyakoribb halálozási oknak számít az idősebb korosztály körében.

De nemcsak emiatt lehet életmentő egy-egy egyensúlyvizsgálat – hívja fel a figyelmet egy 2022-es nemzetközi kutatás, miszerint

azoknál az 51 és 75 év közötti felnőtteknél, akik nem tudtak tíz másodpercig egy lábon egyensúlyozni, az elkövetkező 7 évben 84%-kal volt magasabb a betegségek miatti halálozás kockázata, szemben azokkal, akik képesek voltak rá.

Nincs korhatár….

Nem csak az idősebbeket érintheti ez a probléma, hiszen a kutatók figyelembe vették az életkor, a nem, a testtömeg-index, a magas vérnyomás, a diabétesz, illetve különböző szívbetegségek hatásait is.

A kutatásban több mint 1700, átlagosan 51 és 75 év közötti önkéntes vett részt (a páciensek körülbelül kétharmada férfi volt), akiket arra kértek, hogy karjaikat oldalra téve, tekintetüket előre szegezve álljanak fél lábon legalább 10 másodpercig.

A résztvevők szabadon választhatták meg, hogy melyik lábat terhelik, és legalább háromszor próbálkozhattak, ha elsőre nem sikerült megtartaniuk az egyensúlyt. A vizsgált alanyok közel 20 százaléka nem tudta elvégezni egyetlen alkalommal sem a feladatot:

  • az 51 és 55 évüket betöltöttek 5 százaléka,
  • az 56 és 60 év közöttiek 8 százaléka,
  • a 61 és 65 év közöttiek 18 százaléka,
  • a 66 és 70 év közöttiek 54 százaléka bukott el a teszteken.

Az értékekből tehát látszik, hogy a kor előrehaladtával az egyensúlyvesztés kockázata is növekszik, ráadásul azok között, akik nem teljesítettek túl jól, magasabb volt az elhízottak, a szívbetegek, a magas vérnyomással és a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők aránya. Ha nehéz egy lábon maradni, érdemes fontolóra venni az általános egészségi állapotunk kivizsgálását – jegyezte meg Anat Lubetzky,  a New York-i Egyetem Fizikoterápiás Tanszékének docense.