Böjte Csabát az állítólagos szeretőjéről is kérdezték

Böjte Csabát a VálaszOnline kérdezte a gyermekotthonaiban történt erőszakos és szexuális erőszakos esetekről, továbbá az állítólagos szeretői viszonyáról.

„Általános értelemben persze mindenért felelős vagyok, de olyan értelemben, hogy ki tudtam volna szűrni, ami történt, vagy hogy mulasztást követtem volna el… Nem, ebben az értelemben nem érzem magam felelősnek” – mondta Böjte Csaba a valaszonline.hu-nak adott interjúban arra a kérdésre, hogy felelősnek érzi-e magát, amiért az általa felügyelt egyik bentlakásos gyermekotthonban tíz éven át erőszakolhatott meg gyerekeket az egyik nevelő.

Böjte hangsúlyozza, az érintett nevelőnek félévente kellett alkalmassági vizsgálatra mennie, húsz ilyen papírja van. Ráadásul az otthonokban lakó gyerekek állami iskolába járnak, ahol van tanító, van iskolapszichológus, vannak osztálytársaik, de senki nem vette észre az erőszakot.

Böjte egy teóriával állt elő, hogy mi történhetett. „Az ítélet szerint tíz év alatt úgy egy tucat ilyen eset történt. Azaz évente egy-kettő. Legfeljebb három. Ezek a gyerekek viszont olyan helyekről jönnek, ahol gyakran mindennapos a testi-lelki és szexuális bántalmazás. Úgy gondolom: nem tűnt fel nekik. Megsimogatta itt vagy ott fürdetés közben… Akkor nem tudatosult bennük, hogy mi történt. Utólag, felnőtt fejjel már igen. Ami kiszűrődött, ami miatt a nevelőt végül feljelentettem, nem is szexuális bántalmazás volt, hanem fizikai. Aztán elindult a nyomozás és kiderült, hogy egyéb is volt.”

Böjte az érintett kászoni ház vezetőjével, aki pszichológus is ment el a gyámhatósághoz, miután megtudta, mi történt, a hatóság pedig megtette a további lépéseket és elindult a nyomozás. „Végtelenül sajnálom, ami történt, sokszor bocsánatot is kértem érte” – mondja Böjte.

 

Böjte nem gondolja, hogy hibázott a többi esetben sem. Sem a tusnádi ház erőszakos, a gyerekeket szexuálisan is bántalmazó vezetőjével kapcsolatban, („elmentünk, jelentettük, elindult egy folyamat”), sem – az állítása szerint – a szovátai házban szexuális erőszak áldozatává vált Máté-Balogh Mónika ügyében.

„Továbbra sem tartom életszerűnek, hogy az úgy megtörtént, ahogy Mónika most meséli. Róla tudni kell, hogy néhány állami intézetben megfordult, nevelőcsaládnál is volt, de kirakták. Jancsi, akit megvádolt, volt olyan lökött, hogy befogadta…” Böjte szerint amikor vizsgálták ezt az ügyet, a lány azt mondta neki, nem történt szexuális erőszak. Sőt, le is írta ezt. „Amint aztán most a médiában előállt a történetével, levelet kaptam az egyik egykori társától, akivel együtt éltek akkor a házban. Barátnők voltak. Ő is azt írja, hogy felháborító, amit Mónika mond, mert nem bántalmazták őket a nevelők.”

Böjte hangsúlyozza, egyedül Mónika mond ilyeneket névvel és arccal, és az egykori társa, aki cáfolja, a további cikkekben szereplők nem. „Mindenütt van felelős megbízott és helyi közösség. Én a rendszer kiépítésében tudtam segíteni, támogatásokat tudok szerezni, de felügyelni több ezer gyerek minden percét nem tudom. Az újságírók persze, ha a bűnt keresik, a bűnöst keresik”, majd idézi Puzsér Róbertet: „A balliberális kurzus leszámolása Böjte Csabával”. Úgy véli, azért akarják lejáratni, mert Fidesz-zászlóshajónak tartják, noha ő senkinek nem zászlóshajója.

Szerinte félreértették akkor is a szavait, amikor egy gyimesi csángó nőt, akit a férje baltanyéllel vert, visszaküldte a férjéhez. „Felnőtt emberekről beszélünk. Anyákról. Hogyan tudnám én küldözgetni őket? Ők döntenek úgy, hogy hozzánk jönnek, nem a rendőrségre. Ilyenkor abban dönthetek, tudunk-e segíteni nekik, be tudjuk-e fogadni őket. Több ilyen nő is jött hozzánk egyébként, akinek a férje agresszív volt. Befogadtuk őket, s többüket sikerült úgy talpra állítanunk, hogy kollégák lettünk a végén… keresztényként én hiszek a kiengesztelődésben.”

Az interjúban arra is rákérdeztek, miért imádkoztatott nemrég gyerekeket Budaházy György szabadulásáért. „Találkoztam Budaházyékkal, a gyerekekkel is, akik várták haza az apukájukat. Én is vártam haza az enyémet, amikor gyerek voltam. Elvitték ’56 után, egy verse miatt. Úgy bántak vele, hogy miután szabadult, két hónap múlva meghalt.” Azt nem álltja, hogy Budaházy ártatlan, de úgy érezte, hogy eleget ült már.

Nemrég az Amerikai Népszavában egy nő maga Böjte Csabáról állította, hogy másfél évig a szeretője volt. „Ez a hölgy nálunk volt önkéntes, vezető akart lenni, annak nem volt alkalmas, úgyhogy elküldtük. Bosszút áll. Nem új ez sem: három vagy négy éve megy a vádaskodás. Olyan szint ez, hogy ezzel azért már tényleg hadd ne kelljen foglalkoznom” – mondta erre Böjte.