Kínai óriásbankoknak adósodtunk el a Vodafon miatt

A Telex információi szerint a Vodafone adásvételében, melyben részben az államhoz, részben a 4iG-hez került a távközlési cég, kínai óriásbankok vállaltak jelentős szerepet.

Még tavaly decemberben írtunk arról, hogy a magyar állam nemcsak a Vodafone cég vételárának 49 százalékát fizetné ki, de az 51 százalékos magánvevő, vagyis a 4iG mellett is feltűnne a finanszírozás összerakásában. Kérdéses volt ugyanis, hogy a nagyon eldrágult forintkamatok mellett tud-e euróhitelt szerezni a 4iG-csoport, amiből euróban fizetheti ki a vételt. Akkor az volt az információnk, hogy az állami Eximbank 700-750 millió eurós kötvényt is kibocsáthat, azaz ennyi kölcsönt vehet fel, és adhat belőle hitelt a finanszírozásra, de ameddig ez nem történik meg, addig bankoktól szedhet össze áthidaló hitelt (bridge loant) úgy, hogy a viszonylag vonzó kamatfelár mellett állami garancia is segítsen.

Aztán kiderült, hogy valóban ez történt. A Portfolio.hu február elején szemlézte a Bloomberg hírügynökséget, mely szerint Fekete Péter, a 4iG vezérigazgatója egy interjúban arról beszélt, hogy a 4iG egy 750 millió eurós hitelt kapott az állami Eximbanktól, viszont az Eximbank csak közvetítőszerepet játszott a 4iG és a hitelt nyújtó, több bankból álló konzorcium között, amelynek tagja volt a tranzakcióban tanácsadó JP Morgan is. Az Eximbank bevonására az időkorlátok és az adósminősítés miatt volt szükség, de ettől függetlenül ez piaci finanszírozás, mondta akkor Fekete Péter.

A 4iG a Telex kérdéseire megerősítette, hogy amit Fekete Péter februárban a Bloombergnek nyilatkozott, az helytálló, vagyis

a 4iG 750 millió eurós szindikált hitelt kapott a JP Morgantól és néhány más külföldi pénzintézettől, közvetve a magyar Eximbankon keresztül. A finanszírozás teljes egészében a piacról jött, és a JP Morgan, valamint partnerei a forrást kifejezetten a Vodafone adásvételi ügylethez biztosították.

telex.hu