Továbbra is Miskolcon a legdrágább a bérlet ott a villamosokra, buszokra is érvényes havi bérlet 9400 forint

Tizenöt százalékkal drágul a közösségi közlekedés Debrecenben – döntötte el a város közgyűlése. Legutóbb tavaly augusztusban volt tarifaváltozás. Papp Viktor, a Fidesz–KDNP debreceni közgyűlési frakcióvezetője a szokásos fideszes sirámokat adta el a döntés kapcsán, csak a többi párttársához hasonlóan ő sem fogja fel, ezekkel a mondatokkal valójában a saját kormányát kritizálja:

 

„A szomszédunkban zajló háború következtében elszabadult infláció, valamint az energiaárak drasztikus emelkedése egy tetemes költséget ró a város közösségi közlekedésének üzemeltetésére.”

 

Debrecennek Szegedhez hasonlóan éves szinten 10 milliárd forintba kerül a közösségi közlekedés üzemeltetése. De vannak különbségek a szolgáltatásban:

  • Szegeden három villamosvonal van, Debrecenben kettő, ezek a villamosok is csak hétköznap járnak most még, a májusi áremeléssel együtt indul meg újra a hétvégi villamosközlekedés, Szegeden ezzel szemben sosem álltak meg a villamosok,
  • Szegeden egy másodpercre nem állt meg a trolibusz-közlekedés sem, Debrecenben gyakorlatilag megszüntették, idén trolipótló buszok járnak a korábbi trolivonalakon, nincs hír arról, hogy visszaállnának a menetrendbe a trolik.
  • Debrecen az utazóközönség harminc százalékát állja az üzemeltetésnek, Szegeden ez az arány csak huszonnégy százalék.

 

A havibérletek gyakorlatilag egy árban lesznek Szegeden és Debrecenben. Továbbra is Miskolcon a legdrágább a bérlet ott a villamosokra, buszokra is érvényes havi bérlet 9400 forint. A 24/72 órás jegyeket, heti, kétheti bérleteket tekintve Szeged a legolcsóbb város.