” Reszeltek” Dunaújvárosnak

A Dunai Vasmű csődjének lehetnek miskolci következményei. Itt.

Elrendelték a Dunaferr felszámolását

Adottak a jogszabályi kötelezettségek és feltételek, ezek alapján a Fővárosi Törvényszék hivatalból elrendelte az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. felszámolását a DUOL cikke szerint.

Kezdődik az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. felszámolása egy kedd esti kormányrendelet alapján, az eljárást a Fővárosi Törvényszék hivatalból rendelte el. A felszámolás alatt a társaság tovább működhet, ha ahhoz a hitelezői megfelelő arányban hozzájárulnak.

Az eset kapcsán a DUOL Dunaújvárosi Hírportál már részletezte, hogy „ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, a cégbíróság három munkanapon belül kezdeményezi a cég elleni felszámolási eljárás megindítását. A Fővárosi Törvényszék e szerint járt el.”

A Világgazdaság e hiányosságokról már részletesen beszámolt. Eszerint a társaság utoljára a 2019-es tevékenységére vonatkozó beszámolóját tette közzé, mert azóta a vasmű irányításáról folyó belső vita miatt nem volt mód olyan szabályos közgyűlést összehívni, amelyen megválaszthatták volna a lejárt megbízatású vezetők utódját, így olyan személy sem állt az élén, aki jogosult lett volna az újabb éves beszámolók aláírására. Mint most a DUOL felsorolja, a Dunaferr működésének jogi háttere hosszú ideje nincs biztosítva, nincs igazgatósága, felügyelőbizottsága, sem cégvezetője, viszont több mint 500 milliárd forintnyi tartozást halmozott fel.

A lap úgy tudja, hogy a társaság hónapok óta ismét nem tudja egy összegben kifizetni a dolgozók bérét, sőt, utóbb a saját áramszámláit sem. Bár az emiatti nehézségeit egy november 30-i kormányhatározat enyhítette azzal, hogy kötelezte a szolgáltatót a vasmű áramellátásának fenntartására, de csak addig, amíg le nem állítják a létfontosságú berendezéseit.

Előzőleg a DUOL szerint Jevgenyij Tanhiljevics, a Dunaferr legfőbb általános vezérigazgató-helyettese, az ISD Kokszoló Kft. ügyvezető igazgatójaként a szénhiány miatt már elrendelte a kokszoló technológiai folyamatainak leállítását.

Forrás: Világgazdaság.hu