Tíz százalékkal többet tankolhatnak a képviselők a parlamenti benzinkártyával

Megemelték az egyéni képviselőknek járó üzemanyagkeretet, egy fővárostól távol lakó politikus akár 10 400 kilométert is autózhat közpénzen, ami hatósági árral – hétliteres fogyasztással számolva – 350 ezres, piaci árral számolva 526 ezer forintos havi benzinkártyát jelent – írja a 24.hu.

A cikk szerint az elszámolható kilométereket egy július 19-én elfogadott törvénymódosítás tíz százalékkal emelte meg, magyarán a 106 egyéni képviselő tíz százalékkal többet tankolhat a parlamenti benzinkártyája segítségével. Mindez legalább 250 kilométerrel, de akár 975 kilométerrel is feltornászhatja a képviselők eddigi havi keretét.

 Fotó: Németh Dániel/444

Így a Budapesttől való távolságtól és a választókerület nagyságától függően legalább 2750 kilométer (budapesti, 850 négyzetkilométernél kisebb választókerület esetén), a legtávolabbi és legnagyobb választókerület esetén pedig akár 10 400 kilométernyi út megtételére elegendő pénzt utalhatnak a képviselői benzinkártyára.

„A választókerületek méretének arányosabb figyelembevétele mellett módosul a képviselői üzemanyag költségtérítés mértéke” – indokolta szűkszavúan az indítványt a két kormánypárti előterjesztő, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője, Kocsis Máté és Simicskó István – írta a 24.hu.

Az ársapka amúgy nem késztet spórolásra: a tavalyinál sokkal több üzemanyag fogyott Magyarországon az első félévben.