Borsod. A szakember sem tudja, miért szaporodtak most el ennyire a darazsak megyénkben

Mindenhol sok a darázs, sok helyen arra panaszkodnak a megyénkben is, hogy már a lakásból is alig mernek kilépni, mert attól félnek, hogy megcsípik őket. Sokak számára ijesztő jelenség, hogy napközben tömegesen telepednek meg árnyékos falakon, kiszögelések alatt, erkélyeken, verandákon, sőt az ablakpárkányokon, nem ritkán lakáson belül is. Ennek oka lehet a nagy kánikula, hiszen a hőség elől árnyékba húzódnak, illetve keresik az ivási lehetőséget, érdemes lehet tehát a háztól minél nagyobb távolságban vizet kihelyezni, akkor az odavonzza őket.

Ugyanakkor minden lyukba, résbe azonnal beköltöznek, illetve a legváratlanabb, elképzelhetetlenebb helyen is fészket építenek. Az elmúlt hetekben két olyan eset is történt megyénkben, amikor vezetés közben csíptek meg valakit és csak az időben érkező rendőröknek volt köszönhető, hogy gyorsan orvoshoz tudták juttatni a sofőröket, ahol megkapták az allergiás reakciójukra a megfelelő szert.

Égett a tető

A múlt héten pedig Sajószentpéteren történt egy szerencsétlen eset. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint darázsirtás miatt gyulladt ki egy családi ház tetőszerkezete. A szakszerűtlen darázsirtás miatt körülbelül tíz négyzetméteren rongálódott meg a tető. Az eset során nem történt sérülés, a ház lakható maradt.

A méhek befogása, darazsak irtása nem tartozik a katasztrófavédelem feladatkörébe. Szükség esetén, a méhész, vagy a darázsirtással foglalkozó szakember kérésére a hivatásos tűzoltók technikai eszközökkel segítik az ilyen jellegű munkavégzést. A befogást, irtást végző szakemberek listája elérhető az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján a http://www.omme.hu/mehrajbefogas/ címen – hívták fel az eset kapcsán a figyelmet.

Tetőtérben nem jó a kénlap

Az említett listán szerepel Tamás Attila is, aki méhrajbefogással és darázsirtással is foglalkozik a megye területén. Megkeresésünkre megerősítette, hogy valóban sok most a darázs, ezt a segítségkérések megszaporodásából is látja. Az okát viszont nem tudja.

– Vannak olyan évek, amikor kevesebb van, és olyan évek is, amikor nagyon elszaporodnak, 2022 ilyen év – mondta. Szakemberként sem tartja rossz ötletnek, ha valaki házilag próbál fellépni az elszaporodó, csípős rovarok ellen, azonban felhívta a figyelmet a megfelelő körültekintésre.

– Elterjedt módszer a kénlap égetése. Ezt bedugják a darazsak által ki- berepülésre használt lyukba, meggyújtják, majd lezárják a lyukat. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy hová vezet az a járat, ahonnan kifüstölni szeretnénk a rovarokat, ha éghető anyag van körülötte, akkor tüzet okozhatunk. A tetőtér például ebből a szempontból nem túl alkalmas terület. Ilyen helyen az irtást általában úgy végzem, hogy lefújom a fészket, majd gyorsan bezsákolom és eltávolítom, így nem tudnak a darazsak kirepülni. Persze, ha elérhetetlen helyen van a fészek, akkor akár bontani is kell miatta – magyarázta el portálunknak. boon.hu