© Police.hu/Francz Ilona

„A kis lándzsahegy 11 mm mélyen hatol keresztül a ruhán, majd úgy éri el az emberi testet. Az eszközt arra találták ki, hogy a rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülést vagy az esetleges támadást megtörje – irányuljon az bárki felé –, elhárítsa.

Tény azonban, hogy sokkol, és áramot vezet az emberi testbe”

– fogalmazott korábban Porgányi Péter, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatósága bevetési főosztály III. kiképzési és módszertani osztályának kiképzésvezetője.https://hvg.hu/itthon/20220718_tasz_sokkolo_rendorseg_katatorveny_kata_tuntetes#rss

A sokkoló által leadott 0,0063 amper a halálos dózisnak mindössze a századrésze, ami nem okoz szívleállást, sőt a rendőrök szerint még a szívritmusszabályzóra sincsen hatással. Ugyanakkor blokkolja az izmokat, és ha jól használják, a ruhán keresztül áthatolva minimum 5 másodpercre megállítja az embert.

Kipróbáltuk, és valóban fájdalmat okoz, úgy, mint akármelyik áramütés. Életünk leghosszabb 5 másodperce volt a kísérlet. (…) A szakszavakkal élve izom- és idegi alapú gátlást, NMI- (Neuro-Muscular Incapacitation) hatást vált ki”

– mondta még Porgányi.

© Police.hu/Francz Ilona

A készülék impulzusszerűen működik, két patronnal, amikkel legfeljebb négy szondát lehet kilőni egyszerre, de alkalmazható a szikráztatóval is közvetlenül a testnek érintve.

Gáspár Miklós alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mesteroktatója az InfoRádiónak tavaly arról beszélt: a szonda kilövését egy lézer irányzék is segíti, azonban lényeges, hogy a megfelelő hatás eléréshez nagy izomcsoportokat kell vele eltalálni.

A készülékkel végzett vizsgálatok alapján szerinte abból sem keletkezik probléma, ha szívbeteg személlyel szemben alkalmazzák.https://hvg.hu/tudomany/20220718_taser_rendorsegi_sokkolo_elektromos_aram_amper_kata_katatorveny_tuntetes_tuntetok