Miskolc Dukai. Minden fasza, álljuk a sarat

A NEHÉZ IDŐSZAK ELLENÉRE IS ÁLLJA A SARAT A MISKOLC HOLDING

 

A Miskolc Holding Zrt. hosszú távú stratégiai célkitűzése a költségtakarékos és hatékony gazdálkodás megteremtése – kezdte a pénzügyi beszámoló ismertetését a vállalatcsoport első számú vezetője. Célunk továbbra is a szoros együttműködés a tagvállalatokkal, a szinergiák feltárása, melynek révén hatékonyabb működést tudunk biztosítani a cégcsoport számára.

A 2021-es pénzügyi időszakot tekintve gazdaságilag milyen évet zár a Miskolc Holding Zrt.?
Úgy gondolom, hogy minden tagvállalatunk esetében korrekt terveket fogadott el az Igazgatóság, jól működik a kontroll, ennek következtében a likviditásunk alapvetően rendben van. A Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatai a 2021-es gazdálkodási évet vállalatcsoportszinten 86 millió forintos pozitív konszolidált adózott eredménnyel zárta. Ez természetesen egy jó eredmény, azonban ennek elérése nem volt egy egyszerű feladat.

Milyen tényezők okozták a legnagyobb nehézségeket?
Befolyásolta a tavalyi eredményességünket a Covid-világjárvány szinte minden tagvállalatunknál. Említhetném a Miskolci Fürdők Kft. esetét, ahol a többszöri bezárás okozott nehéz helyzeteket és súlyos veszteségeket a cégnek. De az MVK is megsínylette ezt az időszakot. A Covid-helyzet miatt csökkenő utasszám, a kormányzat által hozott döntés az egészségügyi dolgozók ingyenes utaztatásáról, illetve az állami támogatás elvonása komolyan befolyásolták a cég pénzügyi helyzetét. De a rezsicsökkentés miatt például a MIVÍZ még mindig 2009-es áron szolgáltat, a költségei azonban nagymértékben megnövekedtek az eltelt több mint tíz év alatt.

Milyen bevételekkel számolhatott a Holding 2021-ben?
A nettó árbevétel közel 20 milliárd forint volt, ami 2 milliárddal kedvezőbb az előző évinél. Az árbevétel növekedése a Gazdaságfejlesztési Igazgatóságunk kiemelkedő munkájának köszönhetően többek között a nagy értékű iparterületek értékesítéséből származik. 2020-ban azzal szembesültünk, hogy az előző tíz évben a város közel 3 milliárd forint értékben adott el területeket, és rendkívül csekély mértékben vásároltak újakat, azaz felélték azt a vagyont. Mi elkezdtünk területeket visszavásárolni, és értékesíteni azokat. Ilyen a Mechatronikai Ipari Parkban található – 10 éve üresen álló – egykor a Konecranes gyár felépítésére szánt terület, melyet a visszavásárlást követően már hasznosítani is tudtunk, hiszen itt kezdte meg első Kínán kívüli gyárának felépítését a Chervon Auto, és itt tette le a napokban az Infogroup egy 32 000 négyzetméteres logisztikai csarnok alapkövét. A jövőre nézve az lehet a probléma, hogy elfogynak az értékesíthető területeink.
Jelentős növekedés volt tapasztalható továbbá a hőszolgáltatási, az őrzés-védelmi, és az ingatlangazdálkodási tevékenység tekintetében is. A bevétel növelése mellett azonban a jó eredmény eléréséhez szükség volt a cégcsoportnál a feszes gazdálkodásra is.

A Miskolc Holding Zrt. vezetése azt is célként fogalmazta meg még 2020-ban, hogy szeretné megtisztítani a cég akkori portfólióját. Mi történt ezen a területen?
Ezen a téren is előreléptünk. Megszüntettük a veszteséget termelő Miskolci Felnőttképző Központ Nonprofit Kft.-t, és értékesítésre került több üzleti részesedésünk a Diósgyőri FC Kft., a MIDMAR Nonprofit Kft., a Miskolci Sportcentrum Kft., a CINE-MIS Nonprofit Kft., a Miskolci Sportiskola Nonprofit Kft., a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. és a Miskolc Városi Szabadidőközpont Nonprofit Kft. esetében. Ezt a folyamatot szeretnénk ebben az évben is továbbvinni.

Ha már 2022-őt említette, eltelt egy fél év. Jelenleg milyen helyzetben van a Miskolc Holding Zrt.?
Ha azt mondtam, hogy 2021 nehéz év volt, akkor ez az esztendő még nehezebb lesz több szempontból is. A legnagyobb gond jelenleg a városnak és a Holdingnak, hogy lejár a 2005-ös Várost Építünk I. és a 2006-os Várost Építünk II. kötvények svájci frank alapú hitele, melynek visszafizetése augusztus 1-jén esedékes. Ma nem fájna a fejünk, ha az előző városvezetés élt volna azzal a lehetőséggel, hogy nulla forinttal szálljon ki ebből az ügyletből. A kormány ugyanis 2011-ben elfogadott egy stabilitási törvényt, amelyhez kapcsolódott egy adósságkonszolidáció is, így a város rendezhette volna a teljes adósságát. A svájci frank drasztikus emelkedése miatt – miután ezzel a konszolidációs lehetősséggel akkor nem élt a város – ez ma közel 4 milliárd forint körüli összeggel terheli meg a Holding és a város büdzséjét.

Az év elején bevezetett minimálbér emelkedése, az ehhez kapcsolódó további bérrendezés is növeli a cégcsoport kiadásait, a folyamatosan növekvő inflációról vagy a bankköltségek emelkedéséről nem is beszélve. Az energiaárak drasztikus növekedése is sok problémát jelent a tagvállalatoknak. Egy példa erre. Megemelkedett a villamos energia átviteli díja minden tagvállalatunknál. Az eddigi 2 forint 70 fillér helyett július 1-jétől már 9 forint 80 fillért kell fizetni kilowattóránként. Ez több mint 100 millió forint pluszköltséget jelent a cégcsoportnak. De említhetném az alapanyaghiányt is. A MiProdukt Kft. esetében a nyomdai tevékenységükhöz szükséges papír beszerzése jelent egyre súlyosabb gondot.

Dukai Zoltán vezérigazgató a jövőt illetően úgy fogalmazott, hogy a kiszámíthatatlan gazdasági környezet ellenére is a folyamatos pénzügyi egyensúly megtartása a legfontosabb cél a Miskolc Holding Zrt.-nél.