Laknál egy ilyen önellátó, sárga kapszulában?

SZÁLLÁS

Laknál egy önellátó, sárga kapszulában? – Megnéztük az EcoCapsule kabinházat Vászolyon

Szerzők

  • CHILEMBU KRISZTINA

2022. 06. 14. 15:41

Egyre többen keresnek olyan szálláshelyet, ami alkalmas arra, hogy a településektől távol, teljes nyugalomban pihenhessenek vagy dolgozhassanak benne, és a wifiről nem, de a nagyobb alapterületről szívesen lemondanak. Az alig több mint 6 négyzetméteres EcoCapsule-ban például aludni, laptopról dolgozni, főzni és zuhanyozni is lehet, és a kabinszállás működtetéséhez nincs szükség kiépített infrastruktúrára. Megnéztük a vászolyi PortusHome coworking iroda kertjében álló, lakható kapszulát.

A gyorsan felépíthető, kis méretű házak és kabinok iránti keresletet az Amerikából indult kisház-mozgalom (tiny house movement), a környezettudatosság igénye és a városokból való elvágyódás teremtette meg. Az apró házikók amellett, hogy fenntarthatóak és költséghatékonyak, a városi ember társadalomból való kivonulásának és a szabadságnak a jelképeivé is váltak. Míg sokan életvitelszerűen, az olcsóbb lakhatás érdekében csökkentik életterüket, mások home office-ként vagy nyaralóként, a feltöltődés helyszíneként használják a kabinházakat.

PortusHome Vászoly legszélső telkén helyezkedik el, a nyugalom szigete azok számára, akik a természethez közel, nyugodtan élveznék egy közösségi iroda előnyeit. Ez a Balaton első coliving helyszíne is, ahol a helyfüggetlen életmódot folytató távmunkások közösségben dolgozhatnak vagy kapcsolódhatnak ki, és akár együtt is bérelhetnek munkára is alkalmas ingatlant.

Fotó: Kleb Zsófi – We Love Balaton

A sárga, futurisztikus külsejű EcoCapsule a PortusHome kertjének hátsó részében kapott helyet. A lekerekített formák miatt egy sárga tengeralattjáróra asszociálunk, de elmerülni itt maximum a nyugalomban, illetve a munkában lehet.

Fotó: Kleb Zsófi – We Love Balaton

Ha kinyitjuk az elhúzható bejárati ajtót, bal oldalon egy apró konyhát látunk főzőlappal, mosogatóval, és ahogy később megtudjuk, egy sütőt és egy minihűtőszekrényt is rejtenek a panelek. A bejárattal szemben a hajókabinok fürdőszobáira emlékeztető fülke található WC-vel és mosdókagylóval, kihúzható zuhanycsővel. Jobbra nyílik a lakó- és dolgozóhelyiség, a berendezés egy lehajtható asztalból és egy kétszemélyessé nyitható ágyból áll. Az ágy alatt tárolókat alakítottak ki, fölé a kapszula íves mennyezetébe és falába tökéletesen belesimuló kis szekrényeket építettek be. Az esetleges bezártságérzésen a nagy ablak segít, amin át a zöldellő kertet látjuk.

Fotó: Kleb Zsófi – We Love Balaton

A minimalista szálláshely a PortusHome tulajdonosa és ötletgazdája, Antal Csaba kezdeményezésére érkezett Vászolyra. Csaba régóta tanulmányozza a kabinházakat, és különféle prototípusokat tesztel a világ különböző részein, meséli. Az EcoCapsule-t és pozsonyi gyártóját, a Nice Architects építészeti stúdiót egy különféle tiny house-okat bemutató könyvben fedezte fel. A kapszula modellje egyébként egy ötletversenyen született még 2008-ban, ahol a dizájnereknek egy infrastruktúra nélküli területre kellett miniotthont tervezniük.

Fotó: Kleb Zsófi – We Love Balaton

„Elmentem hozzájuk Pozsonyba, mert szerettem volna megnézni, hogy néz ki a kapszula élőben, milyen a térélmény, mert csak 6,3 négyzetméter az egész. Láttam, hogy minden megvan benne”

 – idézi fel Csaba az első találkozást. A pandémia aztán átírta a terveket, és csak egy hónappal ezelőtt sikerült ideszállítani az apró kabint. Ez egyszerűbb volt, mint gondolták, mert üresen – feltöltött víztartályok nélkül – 1350 kg-ot nyom, és könnyen szállítható közúton egy speciális utánfutóval, amit egy személyautó is képes vontatni.

Fotó: Kleb Zsófi – We Love Balaton

Áramot termel és összegyűjti az esővizet

Az EcoCapsule szinte bárhol használható, a működtetéséhez nincs szükség kiépített infrastruktúrára. Van, ahol nem szálláshely funkciót tölt be, orvosi elsősegélyhelyként vagy bemutatóteremként használják.

A kapszula környezeti lábnyoma minimális: a tetejére napelem és egy szélturbina került, ezek összesen 1630 W előállítására képesek. Az okosrendszereknek köszönhetően folyamatosan nyomon követhető, hogy mennyi energia áll a felhasználók rendelkezésére. Ha a kabin lakott területen van, szükség esetén csatlakoztatható áramforráshoz.

Fotó: Kleb Zsófi – We Love Balaton

A kapszula formának köszönhetően a miniház az esővizet és a párát is hasznosítja. A víz a tetőn található peremen gyűlik össze, és víztartályokba kerül, a speciális vízszűrő rendszer pedig szinte bármilyen természetes forrásból származó vizet képes tiszta vízzé alakítani. A kabin fűthető és hűthető, a falak szigetelést kaptak, így minimális a termikus veszteség, és a tervezők a levegőztetőrendszerről is gondoskodtak. A szintén alapvetően fontos wifit egy működő SIM-kártyával lehet biztosítani.

Fotó: Kleb Zsófi – We Love Balaton

A kapszula első körben július 5-ig lesz a PortusHome kertjében, és minimum két éjszakára kibérelhető. A tesztüzemben visszajelzéseket gyűjtenek, amiket továbbítanak a gyártónak, és elképzelhető, hogy augusztusban a minikabin visszatér Vászolyba. Dolgozni természetesen nem csak bent lehet, egy kerti garnitúra is tartozik a szálláshelyhez, ami a gyakori záporok miatt éppen fedett helyen volt, amikor a fotók készültek.

Természetesen Csaba is eltöltött néhány éjszakát a kapszulában, és meg volt elégedve. „A fiam, aki az év végi vizsgáira készül, már jelezte, hogy itt nyugodtan tudna tanulni” – teszi hozzá.