Kukacevés, madárfogás, sztyeppei tejfogyasztás
2021.09.24.

Kedves olvasónk!

Itt az igazi ősz, de ez nem nagy baj, ilyenkor lehet igazán kellemesen olvasni – akár a Qubitet, akár mást. Ínyencek számára a borongós időben nincs is jobb, mint egy kellemes rémtörténet, sajnálatos, hogy a Frankenstein első kiadása már elkelt, méghozzá 1,17 millió dollárért.

Kevésbé költséges ízlésű olvasóink számára jó hír lehet, hogy lassan érkezik az új Kindle Paperwhite, az eddiginél fejlettebb megvilágítással, amin akár a Frankensteint is elolvashatod. További jó hír, hogy ezzel még egyedül is valamilyen közösségi élményhez jutsz: egy nemrégiben megjelent kutatás szerint azoknak, akik ugyanazt a történetet olvassák vagy hallgatják, szinkronizálódik a szívverésük, méghozzá tértől és időtől függetlenül. Nem egy Goodreads vagy egy instaposzt, de azért az menő, hogy az ember szinkronba kerülhet Sir Walter Scott-tal.

RAGÁLY

Jön a negyedik hullám, vagy már itt is van, de vannak jó hírek is: kiderült, hogy az mRNS-oltások nemcsak a covid, hanem más betegségek ellen is védhetnek, a jelenleg folyó klinikai vizsgálatok szerint például a szezonális influenza és más fertőző légúti betegségek ellen is jók lehetnek.

Az is kiderült, hogy évente több százezer ember fertőződik meg valamilyen koronavírussal, mégis ritkán lesz belőle nagyobb baj, ez azért jó hír, mert ezeknek a fertőzéseknek a nyomon követésével akár a következő világjárvány is megelőzhető lehet. Kevésbé jó hírek járványfronton: az amerikai gyerekek borzasztóan elhíztak a járvány alatt, egy friss pszichológiai kutatás szerint pedig ott, ahol sok a fertőzött, népszerűbbek a tekintélyelvű politikusok.

SPEKTRUM

A múlt héten hunyt el Sir Clive Sinclair feltaláló, látnok, polihisztor, zseni, a ZX Spectrum atyja, aki demokratizálta a számítástechnikát, és aki még azoknak is megkerülhetetlen figura volt, akik Commodore-on kezdtek ismerkedni a számítógépekkel.

Igazán lazán kapcsolódó, de némileg vidámabb hír, hogy korai terápiával megelőzhető, hogy egy spektrumzavarral érintett csecsemőt később autizmussal diagnosztizáljanak.

GASZTRO

A magyarok nem kérnek belőle, de a neten már kapható itthon is a jövő superfoodja, a rovar, illetve a kukac. A műfajnak számos előnye van, környezetkímélő, a szöcske- és lisztkukacfarm pedig jóval kevesebb vizet igényel, mint a hagyományos állattartás, kár, hogy a kukacok ilyen baromi gusztustalanok. Cserébe viszont drágák is: a Qubit hősei, Rácz Johanna, Hegyeshalmi Richárd és Vajna Tamás meg is kóstolták az alombogárból készült nokedlit, a lisztkukacos szendvicset és a bogárpalacsintát.

Mondhatná az ember, hogy ha nem vágyik bogárnokedlire, akkor egészséges alternatíva lehet a léböjt: valahogy ki kell purgálnia magából az embernek ezeket a gusztustalanságokat. Radó Nóra cikkéből kiderül, hogy ez nem egészen így van: a dietetikusok és a táplálkozástudomány álláspontja szerint ezeknek a tisztítókúráknak semmilyen jótékony hatásuk nincsen, sőt, bizonyos esetekben kifejezetten ártalmasabbak lehetnek. A legjobb, ha megmaradunk a csókaevésnél, ha már a neandervölgyieknek bejött: két ornitológus és egy paleo-ornitológus utánajárt, hogy hogy fogtak madarat az Ibériai-félsziget őslakói. A módszer máig működik, de itthon nem ajánlatos megenni a madarakat, a vöröscsőrű csóka ugyanis Magyarországon védett.

MÚLT

  • A neandervölgyieket meghaladva, de még mindig a múltban barangolva kiderült, hogy mit viseltek a kőkorszaki emberek, amikor az Ökörkörbe készültek.
  • Fény derült Szodoma titkára, könnyen lehet, hogy mégsem az úr haragja sújtott le a városra, hanem egy, a mai Jordániában található Tall el-Hammam területét telibe trafáló meteorit.

AGY

Kiderült, hogy mire jó az agy: egy friss kutatás szerint például arra, hogy ne haljon ki valaki (valami). A madarak, bár nem az eszükről híresek, nagyobb és a többi dinoszaurusztól eltérő szerkezetű agyuknak köszönhetik, hogy nem haltak ki 66 millió évvel ezelőtt. És hogy mi mit köszönhetünk az agyunknak? Könnyen lehet, hogy azt, hogy egyáltalán létezünk: lehet, hogy nem is vagyunk mások, csak agyak, a többi csak felesleges sallang.

Akárhogy is, ha már van agyunk, nem árt, ha használjuk, ha pedig egy startupban használjuk, annak a sikerén sokat lendíthet az egyetemi beágyazottság – mint ahogy az a CEU iLab sikeréből is kiderül.

PODCAST

Szabad az út a világűrbe – már annak, aki meg tudja fizetni. De biztonságos ez? A Qubit Astronomy on Tappel közösen támogatott podcastsorozatában Kun Emma és Molnár László csillagászok és Tóth András, a Qubit állandó szerzője vitatják meg a kérdést.

jövő heti viszontolvasásig!
Barátsággal:
Qubit