Kifejezetten a térdelés ellen van viszont Spanyolország mellett szinte a teljes keleti blokk: mellettünk Horvátország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Oroszország és Ukrajna is elutasítják a gesztust, a többi résztvevő pedig még nem nyilatkozott terveiről. Egyes országok szövetségei változó habitussal magyarázzák döntésüket: az oroszoknál és az ukránoknál kommentárt sem ért, és fel sem merült a kérdés, a Magyar Labdarúgó-szövetség közleményben magyarázta, hogy ők az UEFA szabályzatának megfelelően nem engedik a politizálást játékosaiknak, ezért mással ítélik el a rassziszmust.

A lengyel szövetség elnöke, Zbigniew Boniek azt mondta, ő minden hasonló gesztust ellenez, a szlovák válogatott pedig korábban párszor letérdelt, de akkora felháborodást gerjesztett egyes körökben, hogy az még a parlamentbe is eljutott, azóta pedig inkább nem próbálkoznak ilyennel.

Ebből következően lehet készülni az Eb-n a budapestihez hasonló fütyülésre máshol is: meglepő lenne, ha a Szentpéterváron rendezett orosz–belga és orosz–finn mérkőzések előtt a magyarnál sokkal agresszívebb orosz közönség tapssal honorálná a vendégcsapatok térdelését, de a Romániában vendégeskedő észak-macedón és ukrán közönség sem a mindenek feletti antirasszista gondolatairól híres, és ennek hangot is adhatnak az osztrákok elleni meccseken, kiegészülve persze magukkal a románokkal.

Anglia és Belgium játékosai is térdelnek 2020-ban egymás elleni meccsen is
© AFP / MICHAEL REGAN

A térdelés persze így tud a duplafenekű kommunikációra épülő populista jobboldal melegágyává válni: politikai semlegességgel takarózva lehet a legjobban összekacsintani azokkal a szélsőségesekkel, akiknek tényleg nem kulturális ellenérzései vannak az Egyesült Államokból importált gesztussal, hanem egyszerűen csak rasszisták.

Az szinte meglepő, hogy a játékosok közéleti kérdésekben való véleménynyilvánítása ellen általában minden erejéből küzdő UEFA nem szól bele a résztvevő csapatok térdelésébe, szemben például a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal: ők már áprilisban bejelentették, hogy bármiféle BLM-támogatónak tűnő gesztust kitiltanak a tokiói olimpiáról, bár valószínűleg lesznek, akik nem tartják be ezt.

Ehhez képest az Európa-bajnokságot szervező szövetség lazasága szinte példamutató is, hiszen a térdelésből fakadó vitáknál csak egyvalami rosszabb: ha valaki eldönti, hogy nem is beszélhetünk róla. Akkor is így van ez, ha a visszafogott véleményeket a világ nagyrészéhez hasonlóan Magyarországon is nagyítóval kell keresni: amikor az egyik oldalon Niedermüller Péter magyarázza el, hogy írnek jobb volt lenni kedden, mint magyarnak, a másik oldalon pedig teljesen félremagyarázott Jókai-idézetekkel frissítik fel a középiskolai emlékeiket az emberek, akkor talán kijelenthető, hogy ennek a témának is kell még idő.https://hvg.hu/sport/20210609_terdeles_futyules_budapest_blm