A kancellária rendszer is bukta volt…Az Miskolci Egyetem  vagyongazdálkodása azonban 2019-ben, valamint 2020-ban a fenntartóváltás időpontjáig nem volt átlátható és elszámoltatható.

INDOKOLT A VAGYONGAZDÁLKODÁS MEGERŐSÍTÉSE A MISKOLCI EGYETEMNÉL

a központi költségvetési szervek ellenőrzéséről – Miskolci Egyetem (21055)

 

A Miskolci Egyetem vagyongazdálkodása a 2017-2018. közötti időszakban biztosította a nemzeti vagyon védelmét. Az egyetem vagyongazdálkodása azonban 2019-ben, valamint 2020-ban a fenntartóváltás időpontjáig nem volt átlátható és elszámoltatható. Az egyetem vezetése nem biztosította a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét, így annak védelme érdekében indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése.Magyarország Alaptörvénye előírja, hogy „a közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni.” A felsőoktatási intézményeknek mintaadó, példaértékű szervezeteknek kell lenniük. Össztársadalmi érdek, hogy ezek az intézmények szabályosan működjenek, maradéktalanul betartsák a gazdálkodásukat meghatározó előírásokat, szabályszerűen használják fel a rájuk bízott közpénzt, és példát mutassanak az általuk oktatott hallgatóknak is.

Az ellenőrzést indokolta, hogy a Miskolci Egyetem is a felsőoktatási modellváltással érintett intézmények közé tartozik. A vagyonjuttatásról rendelkező jogszabály szerint 2020. augusztus 1-től az Egyetem fenntartói jogait – amelyeket addig az állam nevében az illetékes miniszter gyakorolt – a törvény felhatalmazása által létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvány vette át, és azokat az alapítvány kuratóriuma gyakorolja.

Az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy a központi költségvetési szerv a fenntartóváltás előtt – a 2017-2019. közötti időszakban, valamint 2020-ban az intézmény fenntartóváltásának napjáig – a jó gazda gondosságával, az Alaptörvény előírásainak megfelelően – biztosította-e a nemzeti vagyon értékének megőrzését, védelmét és szabályszerű kezelését, illetve kimutatását.

Az ÁSZ megállapította, hogy a Miskolci Egyetem vagyongazdálkodásának szabályozása 2017-2018-ban a számlarend hiánya miatt nem biztosította a szabályszerű könyvvezetés alapvető feltételeit. 2019-re a szabályozottság javult, a Miskolci Egyetem a szabályszerű könyvvezetés alapvető feltételeit kialakította.

A Miskolci Egyetem 2017-2018-ban biztosította a nemzeti vagyon védelmét. A 2019-ben a vagyon elszámolása területén feltárt hiányosságok miatt a nemzeti vagyon védelme nem volt biztosított.

A 2020-ban történt fenntartóváltáshoz kapcsolódóan jogszabályban előírt záró beszámolót a Miskolci Egyetem elkészítette, azonban a záró beszámoló mérlegtételeit leltárral nem támasztotta alá. Ezáltal nem igazolt, hogy a záró beszámolóban szereplő nemzeti vagyon a közfeladat ellátásához rendelkezésre állt a fenntartóváltáskor. E törvénysértés miatt indokolt munkajogi eljárást az ÁSZ azért nem kezdeményezett, mert a kancellár foglalkoztatási jogviszonya időközben megszűnt.

Emellett az ÁSZ megállapította, hogy a 2017-2019. közötti időszakban a Miskolci Egyetem működésében és gazdálkodásában a teljesítményelv érvényesült.

Az ellenőrzés megállapításai alapján levonható a következtetés, hogy a Miskolci Egyetemen a kancellári rendszer bevezetése sem biztosította a nemzeti vagyon védelmét. A nemzeti vagyon védelme érdekében indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése.

A modellváltásra tekintettel az Állami Számvevőszék az ellenőrzött szervezet részére javaslatokat nem fogalmazott meg, hanem elnöki levélben hívta fel a Miskolci Egyetemet fenntartó kuratórium elnökének figyelmét az ellenőrzés megállapításainak jövőbeli hasznosítására, a működéshez rendelkezésre álló vagyon pontos számbavételére.

Fotó . Archív