Skip to content

A nemi szerepek ábrázolása miatt az Aranyembert és a Bárány Boldizsárt venné le a kötelezők listájáról Tóth Krisztina

A nemi szerepek ábrázolása miatt az Aranyembert és a Bárány Boldizsárt venné le a kötelezők listájáról Tóth Krisztina

A gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek – véli a költő és a két műben rémes dolgok vannak szerinte.

A Könyves magazin Tizenegyes – Mit olvas az író? című sorozatában legutóbb Tóth Krisztina fejtette ki a vélemélyét többek között arról, hogy mit kellene felvenni és levenni a kötelező irodalom listákról.

A költő Berg Judit Lengemesék sorozatát venné fel a listára, ezt nem kommentálta az interjúban. Jókai Mór Aranyemberét és Szabó Magda Bárány Boldizsár című verses meséjét viszont kihagyná a listáról, ehhez magyarázatpt is fűzött.

Mint mondta, nem elsősorban azért venné le Jókait például, mert nehezen olvasható és kedvét szegi a diákoknak, hanem a nőalakok ábrázolása miatt.

„Mert mit tudunk meg róluk? Tímea nem szereti a férjét, de engedelmesen szolgálja. Rendben tartja a házat és viszi a férfi üzleti ügyeit, ha távol van. Soha nincs egy rossz szava sem. Noémi szerelmes, de osztozik a férfin. Tímár Mihály néha megjelenik a szigeten, aztán elmegy. Noémi sose kérdez, csak örül. Nem lázadozik hanem csinosan várja Tímárt, amikor az éppen ráér.”

Hasonló problémája van az alsósoknak ajánlott Bárány Boldizsárral is. „Felsorolom Borbála tulajdonságait: szerény, halkszavú, szorgos. Mindig melegen teszi a levest az ura elé. Rendben tartja a házat, és amint van egy kis ideje, rohan a fodrászműhelybe. Sose ül le. Aranykezű, azaz mindig jókat főz. Bertalan, az apa, ezzel szemben zord, kevés szavú. Amikor Boldizsár elcsavarog, komoran lecsatolja a nadrágszíját. Lili lányom szerencsére nem értette, miért csatolja le: azt hitte, csak azért, mert nagyon teleette magát.”

Mindezt rémesnek tartja, mert szerinte a gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



10 Comments

  1. Névtelen
    2021.02.22. 06:42

    Érdekes, hogy ez idáig senkit nem zavart, generációk nőttek fel Jókai Aranyemberén és most előugrik egy zavarodott elméjű, hülye emanci punci a bokorból és veri a nyálát. Valaki dugja már meg becsületesen, hogy lenyugodjon!
    Ennyire unatkozik őnagysága?

    15
    1
  2. névtelen
    2021.02.22. 06:47

    Ki a p…a ez a Tóth Krisztina?
    És ki kérdezte őt erreő a „bölcs” javaslatról?

    12
    1
  3. Névtelen
    2021.02.22. 06:59

    Idióta!

    11
    1
  4. Névtelen
    2021.02.22. 07:06

    Beteg lett a világ. Szivárvány lobbi mindenütt! A végén még az anyatejet sem lehet anyatejnek nevezni, mert a szivárványosok miatt sérti a nőket.

    8
    3
    • Névtelen
      2021.02.22. 08:27

      Te nagyon keversz valamit!

      4
      2
    • Névtelen
      2021.02.22. 08:31

      Egyrészt hülyeséget beszél a nő, másrészt meg ne csinálj már úgy mintha olvastad volna a könyvet.Az viszont sokkal érdekesebb.
      Az hogy egy irodalommal foglalkozó oldal ne tudja leírni helyesen a mű címét (Az arany ember, nem Aranyember) az meg már nem is érdekes.

      7
      2
    • Névtelen
      2021.02.23. 06:51

      van ahol már nem anyatej, hanem emberi tej. be..arás!

  5. névtelen
    2021.02.22. 13:36

    Úgy látom van itt némi lemaradás a hozzászólók között!!!
    Nincs már anyatej, női tej a neve, ez a nő meg maga a cenzor!
    Olyat azért bizotsan lehet írni, hogy milyen szép za, ha valkinek két anyukája, vagy két apukája van! Pfújj!

  6. Névtelen
    2021.02.23. 05:52

    A lemaradás pont a te fejedben van, csak nem akarod észre venni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük