A konteókról: bármi elképzelhető. Az is, hogy ez az egész egy a Fidesz számára szerencsétlen, az ellenzék számára szerencsés összjáték és csak a véletlen az oka, hogy éppen most bukott le. Ahogy az is elképzelhető, hogy valamelyik szövetséges, de ezúttal ellenérdekelt szolgálat részéről volt egy kis „rásegítés”. A vétó miatt berághatott néhány tagállam, és egy ilyen leleplezéssel hitelteleníteni lehet mindazt az ideológiát, amire az Orbán-kormány már egy ideje építgeti a hatalmát. De ha ez utóbbi is történt, az is csak annyit jelent, hogy a politikus lelepleződött, nem pedig azt, hogy valakik kreálták ellene ezt az egészet. És még egy dolgot jelent: azt, hogy ezek a szolgálatok jól végezték a dolgukat. Nyilván a Fidesz majd valamiféle külföldi összeesküvésnek állítja be a dolgot, de a tény ettől tény marad: Szájer magának csinálta a bajt, ő felel ezért (ahogy egyébként ezt nem is tagadja, a drogot leszámítva).

3. Az, hogy Szijjártó Péter (állítása szerint) a sajtóból értesült a történtekről, meglehetősen durva. Ő a hírszerzést, azaz az Információs Hivatalt irányító miniszter. Ha igaz, hogy csak a sajtóból tudta meg, hogy mi történt, akkor az az IH-ról állít ki szegénységi bizonyítványt. Tehát ebben az esetben Szijjártó egy olyan szervezetet irányít, ami most biztosan csődöt mondott. (De gyakorlatilag ugyanezt el lehet mondani az elhárításról is.) Persze ne legyenek illúziónk a magyar szolgálatokról, nem jobbak, mint bármelyik magyar államigazgatási szerv.
Bármi is áll a háttérben, bármi is történt, egy dolog biztos: így jár az a politikai vezetés, ami fantomellenségeket, nem létező Soros-hadsereget üldöz, miközben hagyja, hogy az igazi valóság a fejére nőjön.