Legyél spermadonor,  fizetnek érte ( nem keveset)

Több száz

jelentkezőből, hónapokig tartó szigorú vizsgálatok után körülbelül egy tucat férfi bizonyul alkalmasnak arra, hogy spermadonorrá váljon Magyarországon, miközben évente nagyjából ezer meddőségi kezelésnél lenne rájuk szükség. Szakemberek szerint a helyzeten csak alapos felvilágosító kampánnyal, egészségügyi szűrőprogramokkal és jogszabály-változtatásokkal lehetne segíteni, külföldi donorokra azonban még így is szükség lesz. Már persze ha a hatóságok részéről nem történik egy újabb tiltás.

„Segíts másoknak családot alapítani” – így szól a felhívás az egyik legnagyobb magyarországi spermabank honlapján. Hiába azonban a kampány, Magyarországon évek óta rendkívül kevesen adományoznak. Nem azért, mert a magyar férfiak fertilitása rosszabb lenne nyugat-európai társaikénál, vagy ne kapnának “költségtérítést”, (durván az egész procedúra alatt 150-200 ezer forintot) a segítségükért, a szakértők szerint sokkal inkább a szolidaritás hiányzik.

A másik oldalt nézve viszont ez azért nem lehet könnyű döntés, hiszen mégiscsak arról van szó, hogy a leadott spermából később megfogan egy gyerek.

hvg.hu