A stratégia pedig ha nem is tökéletesen, de működik. Németország például hajlott rá, hogy a Huawei építse ki az ország 5G-hálózatát, de miután az amerikai nagykövet figyelmeztette a kormányt, hogy ez esetben az Egyesült Államok kevesebb információt fog megosztani a német biztonsági erőkkel, Angela Merkel kijelentette, hogy országa inkább saját 5G-s standardot épít.

Lengyelország régóta gondolkodik a Huawei kiebrudalásán, Ausztrália és Új-Zéland pedig már be is tiltották a cég tevékenységét, csakúgy, mint Japán. Ugyanakkor az Egyesült Királyság, India és az Egyesült Arab Emirátusok maradnak a Huawei 5G-jénél, míg Kanada és az Európai Unió kivárnak – utóbbi júniusig szabott határidőt a tagállamoknak, hogy jelezzék esetleges biztonsági aggályaikat. Elnézve a Huawei és a magyar kormány együttműködését, Magyarország bizonyára nem szólal majd fel a cég ellen.

A magyar Huaweit nem érinti
És ha már magyar Huawei: a cég e-mailen küldte el globális állásfoglalását.

„A Huawei Technologies világszerte az 5G-kutatások és fejlesztések megkérdőjelezhetetlen vezetője. Készen állunk, hogy bekapcsolódjunk az Egyesült Államok fejlesztéseibe, és hatékony intézkedésekkel garantáljuk termékeink biztonságosságát” – írják.

„A Huawei eltiltása az Egyesült Államokbeli üzleti tevékenységek folytatásától nem teszi biztonságosabbá és erősebbé az országot, éppen ellenkezőleg, gyengébb de költségesebb alternatívákhoz kell majd fordulniuk, így lemaradnak az 5G fejlesztésekben, mely végső soron az amerikai vállalatokat és fogyasztókat károsítja majd. Az ésszerűtlen korlátozások bevezetése továbbá sérti a Huawei jogait és egyéb súlyos jogi problémákat is felvet.”

A kérdésre, hogy a magyar ágazatot befolyásolja-e az amerikai kormány lépése, egyértelmű nem volt a válasz.

https://forbes.hu/uzlet/trump-gyomrost-adott-a-huaweinek-de-minek/