Mi történik, ha egy európai országban váratlanul kiesik az energiafogyasztás 40 százalékának megfelelő atomerőművi termelés? Meglepő lehet, de a körülmények szerencsétlen összejátszása miatt Belgium úgy kénytelen nekifutni a télnek, hogy ez a helyzet. Ez pedig majdnem olyan, mintha nálunk le kellene állítani a paksi atomerőmű összes blokkját, hiszen a hivatalos adatok szerint ez körülbelül a magyar fogyasztás 35 százalékának megfelelő kiesés lenne.

A két belgiumi atomerőműben összesen hét blokk van, de hat huzamosabb ideig állni fog, egy részük a szokásos karbantartási munkák miatt, más részük azért, mert a betonépítményeken olyan elváltozásokat fedeztek fel, amelyeket ki kell vizsgálni, és ha szükséges, akkor újra kell fedni.

A belga rendszerirányító mindent megtesz, hogy lekösse télre a megfelelő mennyiségű áram importját, de úgy tűnik, hogy ha hidegre fordul az idő, akkor ennek ellenére sem tudja teljes mértékben ellensúlyozni a hazai termelés visszaesését. Még úgy sem, hogy az ország gázerőműveit és dizelgenerátorait teljes gőzzel üzemeltetik, az ipari felhasználóknak pedig felajánlják, hogy kompenzációt fizetnek, ha mérséklik a fogyasztásukat.

Az áramhiányra nyolc lépcsőből álló intézkedési tervet dolgoztak ki, és érdekes módon a teher- és személyszállító vonatok legalább részleges leállítása már rögtön az első lépcsőben benne van. Az autópályák kivilágítását is hamar lekapcsolhatják, komolyabb ellátási gondok esetén pedig felfüggeszthetik az ipari fogyasztók kiszolgálását is.

A lakosságot már most arra kérik, hogy spóroljon az energiával. https://g7.hu/vilag/20181030/belgium-peldajan-eloben-nezhetjuk-mi-lenne-ha-leallna-a-paksi-atomeromu/?utm_source=HL&utm_campaign=HL20181103