A hormonrendszerünk igen érzékeny a külső hatásokra, és amennyiben bármelyik hormon szintjében változás következik be, az a többire is kihat.

 Melyek azok a hétköznapi dolgok, amelyek negatívan befolyásolhatják a hormonjainkat.

Túlságosan sokat sportolunk
A mozgásnak nagyon jótékony hatásai vannak a hormonrendszerünkre (is, mint ahogy az egész testünkre), hiszen például megemeli a szerotonin szintjén, ugyanakkor a kortizol nevű stresszhormonra is hatással lehet, ez pedig negatívan érintheti például a nők menstruációs ciklusát. A szelídebb, kevesebb „kirobbanó” mozdulattal járó mozgásformák, mint a jóga vagy a pilates kevésbé emelik meg a kortizol szintjét.

Túl sok műanyag van a környezetünkben
Bizonyos műanyagból készült termékekben megtalálható egy olyan vegyi anyag, a biszfenol-A, mely szerepet játszhat többek között bizonyos daganatos betegségek kialakulásában, de a meddőséggel is összefügg. Ez a vegyi anyag gyakori összetevője lehet például a műanyag palackoknak, dobozoknak, ételtartóknak, és hő hatására átkerülhet az ételeinkbe és italainkba. Érdemes mindig BPA-mentes termékeket választani, ha pedig mikróban melegítjük az ételt, tegyük azt át üveg vagy porcelánedénybe.

Hormonháztartásunk felborulására több tényező is hat
Hormonháztartásunk felborulására több tényező is hat

Túl kevés zsírt fogyasztunk
Az alacsony zsírtartalmú diétákat sokat igen egészségesnek és követendőnek tartják – a túl sok zsiradékról ugyanis számos kutatás bizonyította már, hogy szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Ugyanakkor bizonyos mennyiségű zsír elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez, különösen az egészséges zsírsavak (így pl. az omega-3) szükségesek ahhoz, hogy a krónikus gyulladásokat csökkentsük, és a hormonrendszerünket is egyensúlyban tartsuk. A túl alacsony zsírtartalmú étrend hullámzó hangulattal és túl erős menstruációval is együtt járhat.

Állandóan fertőtlenítjük a kezünket
A túl sok kézfertőtlenítő szer, vagy antibakteriális szappan megváltoztathatja a jó és rossz baktériumok arányát a szerveztünkben, ez pedig krónikus gyulladásokkal járhat együtt. Ennek pedig következménye a hormonrendszer egyensúlyának felborulása. A fertőtlenítő hatású termékekben pedig egy triklozán nevű anyag is gyakran megtalálható, ez pedig a pajzsmirigyre lehet kedvezőtlen hatással.

Negatívan gondolkodunk
A stressz, mint már említettük, jelentősen emeli a kortizol nevű hormon szintjét – ez azonban nemcsak arra a stresszre igaz, ami külső események miatt alakul ki a szervezetünkben, hanem arra is, amit mi okozunk saját magunknak. A negatív gondolatok és érzések, mint a bűntudat, az önmagunkkal való elégedetlenség, az aggodalmaskodás is növelik a stressz mértékét, ezzel együtt pedig a kortizol szintjét.