A tuti rizstej recept! 600 Ft helyett egy bögre rizs ára 1 liter!

 Miért van a boltok polcain egyre több rizs és gabona tej? Nem csak a fogyókúrázók és a paleolit táplálkozást folytatók miatt, hanem mert egyre több emberről – főleg gyerekről – derül ki, hogy laktóz érzékeny. És laktóz érzékenység esetén bizony nincs mese, marad a sokkal drágább kókusz-, szója-, rizs-, vagy más gabona tej. Gyakorlatilag bármely gabonából előállítható „tej”, mely ízre és állagra hasonlít az állati eredetű italra, összetevői azonban különböznek tőle. 

Fotó: malackaraj.postr.hu

A laktóz érzékenység általában 20 éves kor körül csúcsosodik ki, mert a szervezet már jóval kevésbé képes lebontani a tejcukrot, mint gyermekkorban, így már egy pohár tej is hasfájást tud okozni, ezért van az, hogy egyre több ember fékez a tejeket tartalmazó polcnál a rizs és egyéb gabonatejeknél. Ezt bármilyen mennyiségben ihatják ugyanis. Másokat az állati eredetű tej zsírossága riaszt, vagy a koleszterin szint növelő hatása. 
A rizstej „fejése” egyáltalán nem bonyolult, ám némi szöszöléssel jár. A legtöbben a ledarált fehér vagy barna rizst főzik meg és időnként leöntik róla a fehér, tejszerű folyadékot. Ezután a megmaradt pépet is felhasználják, mert rendkivül finom lekvárral összekeverve, vagy sütemények töltelékeként.
Létezik gabonatej készítő gép is, de találtunk a facebook-on egy megbízható receptet, amelyet viszonylag egyszerű megcsinálni. Még főzőcskézni sem kell!

Fotó: mindenmentes.hu

Lássuk a receptet:

Tökéletes! Olyan mint a bolti, csak nem kerül heroin árba.

1 bögre rizst beáztatsz legalább 1 napra, de az sem baj, ha 2 nap. Közben naponta kétszer leöntöd a fürdővizét és újat adsz neki. Aztán kb. 3-szoros friss vízzel összeturmixolod és egy szűrőbe rakott tetra (vászon) pelenka ‘ágyba’ öntöd. Nagyon hamar lecsöpög,még egy kicsit kicsavarod a peluson keresztül. Mivel annnyira „zöld lelkű”  vagy, üvegből készült üvegbe öntöd, nem műanyagba.
Így is nagyon finom, de ha szereted a dolce vita-t, rakj bele egy kis vaníliát és egy kis mézet. Jól rázd össze! Más gabonákkal is működik!

No, hát ennyi! Ugye, hogy nem egy ördöngősség? És mennyit spóroltál vele!