Rövid betegség után életének

72. évében hirtelen, csendben, álmában érte a halál idős Gyepes Barnabást,,aki a magyar salakmotorsport legendás alakja volt. Pályafutása során megszámlálhatatlan siker áll a neve mellett és nem szabad elfelejteni a tizenegy bajnoki címét sem.

Első bajnoki címét még a 125 köbcentis géposztályban érte el  1960-ban az MHS Békés klub színeiben. Nem sikerült elvenni tőle senkinek a bajnoki trófeát a kisgéposztályban, így 1961-1962-ben ismét ő volt hazánkban a legjobb vaspapucsos. 1964-ben az 500-as géposztályban ezüstérmes volt  Radácsi Ferenc mögött, majd 1965-ben ismét egy ezüsttel ékesítette gyűjteményét, ekkor csak Perényi Pál volt tőle jobb.

1966-ban viszont eljött az ő ideje és megmutatta mindenkinek mire képes is ő valójában. Megnyerte az egyéni bajnokságot  és ezt meg is tudta védeni az 1967-1968-1969-1970-es szezonban. A következő két évben 1971 valamint 1972-ben ismét ezüstérmes volt, ekkor Szőke János taszította őt le a trónról. 1973-ban a Gyulai MEDOSZ versenyzőjeként újra az ő nyakába került az aranykoszorú, nem kisebb nevek előtt, mint a Borsodi Volán versenyzője Csató Sándor és a Debreceni Volán vaspapucsosa Berki János előtt.

A kép 1968-ban készült a világbajnoki kvalifikáción. Elől Gyepes, aki olyan rangos ellenfeleket utasít maga mögé, mint Kasper, a lengyel Trzeszkowski, aki takarja Szőkét.
 

Id.Gyepes Barnabás nevét nem csak hazánkban, hanem az egész speedway sportéletben jól ismerték. Ő volt az első magyar, aki a jégmotorozást is kipróbálhatta. Egy igazi legenda távozott közülünk, aki méltán viselte hazája mellszámát.

Portálunk nevében családjának és hozzátartozóinak egyaránt őszinte részvétünket fejezzük ki. http://speedwaylive.gportal.hu/