A látogatókat szimbolikus értelemben a két műgyűjtő – Kövesi István és dr. Petró Sándor – fogadja. A bevezető szakaszban az ő személyükkel, élettörténetükkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Bepillantást kaphatnak otthonaikba és életútjukba: két ellentétes életútba, hiszen a hentesként dolgozó Kövesi titokban gyűjtötte a képeket, míg az orvos Petró bátran, nyíltan felvállalva.

Az ünnepélyes megnyitón Veres Pál, Miskolc polgármestere elmondta, hogy a kultúra, a művészet, a hagyományok és a történelem közösségformáló ereje vitathatatlan és reméli, hogy megtelnek élettel a falak. Méltán lehet büszke a város, hogy ezeknek a gyűjteményeknek a gondozója – tette hozzá. Dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója beszédében ismertette a fejlesztés megvalósításának részleteit, a kiállítások megszületésének kilenc hónapját.

– A két kiállítás két tündöklő ékszer, ami 143 ember büszkesége, akik a Herman Ottó Múzeum közössége. Ma Magyarországon Miskolcon a legjobb múzeumigazgatónak lenni – fejezte ki háláját a múzeum dolgozói részére.

 

– Egy nagyon különleges összefogás eredménye a Herman Ottó Múzeum bővítése, ami a magyar állam egymilliárd forintos támogatásával valósult meg, amihez csatlakozott a Magyar Nemzeti Bank, amely közel nyolcszázmillió forintért vásárolta meg a Kövesi gyűjteményt. Ehhez az összefogáshoz társult Miskolc város mindenkori önkormányzata, hiszen a beruházás még Kriza Ákos polgármester támogatásával kezdődött. Minden tisztelet a miskolci múzeumé és muzeológusoké, hiszen a két gyűjtemény kiállítása olyan minőségű, hogy az bármelyik szépművészeti múzeumban megállná a helyét – mondta el a boon.hu-nak Vincze Máté helyettes államtitkár.