Az írás a Népszabadság 2014. 06. 02. számában jelent meg

. Arccal a hálózatépítés felé – adták ki a jelszót az LMP-ben. A zöldpárt vezetői realisták voltak a kettős választási megmérettetés előtt, épp ezért sikerként könyvelik el a május végi szereplésüket is. Most vidékre költöznek képviselőik, és akciózás helyett szakpolitizálást ígérnek.

Alapvetően eltért egymástól a párt(vezetés) és a külvilág értékelése az LMP EP-választási szerepléséről: az ötszázalékos bejutási küszöböt minimálisan átlépő, egy mandátumot érő eredményt a pártban – legalábbis az eredményvárón jelenlévő párttagok körében – felhőtlen örömmel vették tudomásul, míg a kommentekben inkább némi fanyalgás és a középpárttá válással kapcsolatos kétely volt érzékelhető.
Összesen négymillió forintból kampányoltunk. – Melyik városban? – Országosan
A különbséget elsősorban az magyarázza, hogy az LMP belső köreiben sokkal pontosabban látták/látják a realitásokat, vagyis azt a szervezeti és anyagi hátteret, amelyre támaszkodva az idei év három választási csatáját meg kell(ett) vívni.

Schiffer András társelnök nemcsak az MTV múlt hétfő esti hírműsorában, hanem már az április 6-i szavazás előtt is kifejtette: számukra egyáltalán nem előnyös, hogy ötven napon belül kétszer is a csúcsra kell járatniuk az aktivistáik tevékenységét (a választókról nem is beszélve), mivel a párt jelenlegi hálózatát már az országgyűlési kampány is a végletekig túlterhelte.
Az EP-választás éjszakája: a realisták tudtak örülni a kereken 5 százaléknak
Az EP-választás éjszakája: a realisták tudtak örülni a kereken 5 százaléknak
Teknős Miklós / Népszabadság
Az anyagiakról pedig mindent elmond az a párbeszéd, amit az EP-választás utáni napon folytatott az LMP egyik vezető politikusa egy másik ellenzéki párt képviselőjével: „Összesen négymillió forintból kampányoltunk. – Melyik városban? – Országosan.”
A mostani eredményből az LMP-ben azt a következtetést vonták le, hogy mindent alá kell rendelni a hálózatépítésnek, és a parlamenti munkának is az országos jelenlét erősítését kell szolgálnia.

A párt legismertebb arcai, vagyis az országgyűlési képviselők gyakorlatilag nonstop országjárásba kezdenek – jellemző példa, hogy a vidék nyelvét jól értő és beszélő Sallai R. Benedek az ország összes kistelepülését végig kívánja járni, részben a problémák feltérképezése, részben az LMP által kínált megoldások bemutatása érdekében.
Arról is döntés született, hogy a frakciótagok vidéken fognak képviselői irodákat nyitni – Szél Bernadett például a párt hagyományos bázisának számító Baranya megye központjában, Pécsett –, és rendszeres fogadóórákat tartanak majd, hogy a Budapesten kívüli választók számára is elérhetőek legyenek.
Emellett megpróbálják virtuálisan bővíteni a frakciót az LMP szakszóvivőivel, akik a hozzájuk tartozó szakterületeken rendszeres médiaszereplők lesznek. nol.hu