A falon át mászna be Párizsba a magyar közgazdász hallgató

Bréktánc, sportmászás, bmx és gördeszka: soha nem látott olimpiai fesztiválnak ad otthont Budapest, magyar sportolók szerezhetik meg hazai környezetben a párizsi kvótát június 20-23. között a Ludovika Campuson. Az utcai szakágak számára a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) új, kétfordulós megméretést hirdetett, jövő héten Sanghajban kezdődik a nagy erőpróba. Magyarországot mindössze négy sportoló képviseli, sportmászásban Tusnády Nimród Sebestyén, aki amolyan csináld magad alapon töri az utat maga előtt.

P. Fülöp Gábor

Összetett sportág a sportmászás, amely az agyat és a testet is megmozgató kihívás. Hogy áll az erővel?

A magam paraméterei között az vagyok. Ez inkább egy erőnléti sportág, de főképp a felső testen rendkívüli erőre van szükség.

Persze, ha csupán az erőn és az állóképességen múlna, mindig a legerősebb nyerne. Mi a kulcs a csúcshoz?

Valóban nem csak erő kell, abszolút nem a legerősebb feltétlenül a legügyesebb. A belső motiváció, mint ahogy minden sportágban, a csúcshoz való eljutáshoz lét kérdés, alap kritérium. Az erő mellett domináns a technikai képzettség, ügyesség, az, hogy milyen gyorsan tud valaki ráérezni az adott mozdulatsorra, és mennyire tudja tudatosítani magában, miért volt jó, hatékony vagy éppen kevésbé célra vezető. Illetve a mentális része is rettenetesen fontos!

2021-ben bemutatkozott a szakág az olimpián, Ön akkor még nagyon fiatal volt, most is 20 éves. Mióta tudja, hogy akár egy olimpikon is lehet?

Hét évesen kezdtem a mászást, akkor még csak a levegőben volt benne, hogy egyszer olimpiai sportág lehet.

2016-ban, amikor gyerekversenyeken indultam, került nyilvánosságra, hogy bekerül a tokiói programba. Onnantól szerepel a céljaim és álmaim között az, hogy egyszer igenis szeretnék kijutni egy olimpiára. Azóta töretlen a sikere a nemzetközi szövetségnek, egyre jobb tárgyalói pozícióban van az olimpiai bizottsággal. Jellemző, hogy három éve még csak egy éremsort osztottak ki, Párizsban kettőt, s ha minden igaz, Los Angelesben hármat fognak.

Ugyanakkor keveseknek adatik meg maga a részvételi lehetőség is. Május közepén Sanghajban, júniusban Budapesten lesz a kvalifikációs verseny. Mekkora előny lehet, hogy hazai közönség előtt versenyezhet majd?

Sohasem szerepeltem még magyar közönség előtt. Barátok, család, sok új ember, magyar hangok, szurkolás – mindig is vágytam rá, és kíváncsi vagyok, milyen lesz. Készülök is rá fejben is, hogy az izgalom izgatottsággá és egy plusz motivációvá tudjon változni, felnőni. Hatalmas élmény lesz.

TUSNÁDY Nimród; KEMPF Zoltán; MENOTTI LOBONTIU, Noris; SZARVÁK Csenge
Az olimpiai kvótákért harcba szálló magyar fiatalok: Kempf Zoltán BMX freestyle-os, Tusnády Nimród sportmászó, Noris Menotti Lobontiu és Szarvák Csenge breaktáncosok (b-j)
MTI/Balogh Zoltán

 A hangulat garantált, igazi, fiatalos utcai sportfesztivál lesz falmászással, breaktánccal, bmx-szel és gördeszkával. Hogy látja a kvótaszerzési esélyeit?

Természetesen az első, kínai versenyen is indulok, hiszen a két versenyből lesz egy összesített eredmény. Az első tíz jut biztosan olimpiai indulási joghoz. Amennyiben francia is lesz közte, visszaosztják a rendezői kvótát, ahogy esélyegyenlőségi hely miatt is lehet további kijutó. 48 induló közül párizsi repülőjegyet szerez az első tíz, de valószínűleg még egy-két további helyezett is. Igyekszem mindent megtenni, de ha úgy jövök le a mászás után, hogy megtettem mindent és kiadtam magamból, amit tudtam, akkor az eredmény kárpótolni fog, és boldog leszek.

Mivel vívta ki, hogy Ön képviselheti Magyarországot?

A 2023-as eredményeim alapján kaptam meg ezt a lehetőséget. Sokat dolgoztam, és azt gondolom, hogy megérte.

Többen is vagyunk, akik magas szinten próbáljuk és űzzük is versenyszerűen a sportmászást.

Személy szerint sok nemzetközi edzőtáborba járok, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy minél több tapasztalatot szerezzek. Minél több helyre jutunk el, annál változatosabb lesz a megoldóképességünk.

Láttam néhány sportmászó versenyt, és feltűnt, hogy szurkolnak egymásnak a riválisok. Ennek mi a háttere és a magyarázata?

Az egyik legjobb része a mászásnak, hogy tényleg azt akarja mindenki, hogy a legjobb győzzön. Ez az attitűd, hozzáállás nem változott az évek során. Persze értelemszerűen a versenyzők nyerni szeretnének, de fontos, hogy közösen kihozzuk magunkból a lehető legjobb teljesítményt, akkor jó egy verseny. Pont emiatt érdekes megfigyelni, hogy a boulder és a köteles döntőnél van egy útnézési idő, és azalatt országtól függetlenül a mászók együtt beszélik meg a megoldási javaslataikat, ötleteiket. Szimpatikus és előre mutató értéke a sportágnak.

Hogy kell elképzelni szakmailag egy-egy megméretést. Tudják előre például, hogy milyen a pálya felépítése, nehézségi foka?

A nehézségi és a boulder szakágban akkor látjuk először a falat, amikor kimegyünk versenyezni. A végeredmény azon múlik, ki milyen megoldást talál ki, mennyire effektíven tudja felhasználni a saját erejét arra, hogy a legmagasabbra jusson.

Mennyire költséges, drága mulatság a sportmászás komoly színvonalon?

Anyagilag, mentálisan és időben is sok áldozatot kíván. Megkérdőjelezi az ember: megéri-e, nyilván időszakonként értékelni kell. Számomra olyan emberi értékeket tud adni, amelyek miatt mindenképpen kifizetődő lesz.

Egy teljes munkaidővel felér, amit naponta a mászással foglalkozom.

Nem feltétlenül jelent minden esetben mászást, hetente általában a felkészülésem húsz óra körül van, de ehhez jön a kiegészítő edzés, a rehabilitáció, a mentális tréning, az edzőtáborok megszervezése és a többi szervezőmunka. Teljes mértékben full time meló, amit szívvel-lélekkel csinálok az egyetem mellett.

A tanulmányai mennyire kapcsolódnak a sporthoz?

Gazdasági szakon tanulok a Corvinuson. Bizonyos szempontból lehet párhuzamot vonni a mászással olyan értelemben, hogy magamnak intézem a szponzorok felkutatását, az utazásaim szervezését. A képlet végén ez valamennyire üzleti tevékenység. Ilyen szempontból hasznosítom a gyakorlatban, amit tanulok. https://mandiner.hu/sport/2024/05/a-falon-at-maszna-be-parizsba-a-magyar-sportolo