A várttal ellentétes eredményt hozott az orosz élelmiszer-felügyelet magyarországi

sertésfeldolgozóknál végzett vizsgálata.

Az ellenőrzést sürgető vidékfejlesztési minisztérium az orosz élelmiszer-ellenőrök látogatásától azt várta, hogy egy különmegállapodással feloldhatják a január vége óta az összes EU-tagállammal szemben bevezetett, az élősertésre és a sertéshúsra, illetve annak származékaira egyaránt vonatkozó oroszországi importtilalmat. Az illetékes orosz hatóság, a Roszszelhoznadzor azonban ahelyett, hogy a vizsgált cégek január végén felfüggesztett exportengedélyét újra megadta volna, május 14-iki hatállyal olyan cégeket is tiltólistára tett, amelyek eddig nem is szállítottak az országba.
Hirdetés
Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára február 10-én az MTI-nek Moszkvában számolt be arról, hogy a Roszszelhoznadzor 21 magyarországi sertéshúsüzem, -exportőr cég és húsfeldolgozó, valamint sertéstelep ellenőrzését végzi el február 16-a után. Az államtitkár közölte, hogy ebből 18 olyan üzem, amely már szállít az orosz piacra, és 3 új céget is bekapcsoltak az engedélyeztetési vizsgálatba. Az államtitkár akkor azt remélte, hogy Oroszország márciusra remélhetően feloldja az Európai Unió tagállamaira, így Magyarországra is vonatkozó importtilalmat az élősertés, a sertéshús, valamint sertéshúsból készült termékek esetében.

A tárca ehelyett azonban azt érte el, hogy a Roszszelhoznadzor ideiglenes tiltást rendelt el három sertésfeldolgozóval, 14 sertésteleppel, valamint 8 sertéshúsból készült késztermékek exportjával foglalkozó céggel szemben. Ideiglenesen tiltólistára kerültek tehát a legnagyobb magyarországi sertésfeldolgozók, mint a Hungary Meat Kft., a Pápai Hús, a Pick szalámigyár több üzeme, az Alföldi-Hús Zrt. és az Ász-Kolbász Kft., a HUNGERIT Baromfifeldolgozó Zrt., illetve mind a 16, a felügyelet listáján szereplő magyarországi hízósertést exportáló üzem is.
Kiss Szilárd, a VM Oroszországban tevékenykedő miniszteri biztosa az MTI-nek nyilatkozva elmondta: hétfőn újra tárgyalnak majd az orosz felügyelettel az ideiglenes tilalom feloldásának lehetőségéről. Az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség szerint azonban az orosz fél európai partnereivel korábban folytatott egyeztetése során számukra kiderült, hogy sokkal inkább számítanak eztán a brazil exportőrökre, mint az európaiakra. A Roszszelhoznadzor vezetője szerint az európai – így a magyar – cégek számára minden egyes nappal nehezebb lesz újra visszatalálni az orosz piacra, hiszen időközben dél-amerikai riválisaikkal szemben egyre nagyobb hátrányba kerülnek.