A nők jogainak védelméről tartott

sajtótájékoztatót pénteken Miskolcon Újhelyi István, az MSZP alelnöke, és Varga László szocialista országgyűlési képviselő. Pénteken a Fidesz is sajtótájékoztatót tartott a nők helyzetéről. Selmeczi Gabriella szóvivő kiemelte, a Fideszben nem csak ilyenkor kapnak nagyobb figyelmet a nők. Az egész kormányzás során az egyik legfontosabb feladatuknak tekintették a nők és az édesanyák megbecsülését, 22 éves csúcson van a nők foglalkoztatása, ez pedig európai uniós viszonylatban is kiemelkedik.

Varga László MSZP-s képviselő a miskolci sajtótájékoztatón elmondta: országos akciójuk keretében a Vasgyári piacon kezdtek már egy nappal a hölgyek ünnepe előtt virágot osztani a miskolci nőknek. Délután a Diósgyőri Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központban kulturális műsorral várják a gyengébbik nem képviselőit. – Sokan csak március 8-án gondolnak a nőkre, pedig az év 365 napjának nőnapnak kellene lennie. Az MSZP programjában fontos pont a nők szerepe – hangsúlyozta a szocialista képviselő.

Újhelyi István, az MSZP alelnöke egyebek mellett kiemelte a nők egyenjogúságát, a szabad, önálló döntéshez való jogát, valamint az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elvét. A politikus szerint a nők nettó jövedelme csupán 86 százaléka a férfiak átlagbérének, s az elmúlt években ötszázalékos romlás volt tapasztalható.

A sajtótájékoztató végén a Zuschlag-ügyről kérdezték Újhelyi Istvánt. Mint ismert, a volt MSZP-s politikus a Napi Gazdaság pénteki számában megjelent interjúban azt állította, ötvenmillió forintot kapott a szocialista párttól, hogy 2006-ban lépjen vissza a képviselőjelöltségtől. Az egykori képviselőt szabálytalanul felhasznált pályázati pénzek miatt hat évre ítélték, a börtönből tavaly szabadult. Újhelyi azt mondta, nem olvasta az interjút, és valószínűleg nem is fogja. Úgy fogalmazott, „a Hír Televízió és a Fidesz közös választási kampányának része a Zuschlag-interjú”, véleményét viszont nem osztotta meg az újságírókkal. minap,hu