Eltitkolt polgármesteri sajtótájékoztató

Személyiségi jogot sértett

Kriza Ákos, ezért sajtótájékoztatót kellett tartania. Ám erről sajnos lemaradt a helyi közmédia.

 

Valótlan állításokkal megsértette a Bátor Zrt. jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát dr. Kriza Ákos 2011 márciusában. Ezt bíróság állapította meg nemrégiben, s ítéletében arra kötelezte a miskolci polgármestert, hogy a jogsértéshez hasonló módon, tehát sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra ezt a tényt.

Mint ismert, a miskolci fideszes városvezető 2011. március 9-én, óriási csinnadratta közepette, Budapesten, a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentést 74 olyan állítólagos ügyben, amelyekben szerinte a volt miskolci városvezetés és a Miskolc Holding korábbi vezetése büntetőjogi felelősséggel tartozik. A 74-ből 53 ügyben azóta jogerősen is megszüntették a nyomozást, bűncselekmény hiányában. Gyanúsítotti kihallgatás egyetlen esetben sem történt.

Azon az ominózus sajtótájékoztatón azonban a polgármester egyebek között azt állította, hogy 2009-ben és 2010-ben a dr. Mokrai Mihály akkori miskolci alpolgármester személyes közreműködésével működő Bátor Pénzügyi Zrt. jelentős kifizetésekben részesült a Lakisz Szövetkezet által engedményezett követelésekből. Az engedményezéssel kvázi pénzforrásként üzemelt a Lakisz, amelyből az alpolgármester érdekeltségébe tartozó cég, és így közvetetten az alpolgármester is, 2 év alatt közel 50 millió forintot nyert ki. Az engedményezések akkor történtek, amikor a Lakisz Szövetkezet fizetésképtelen helyzetben volt. Az engedményezések célja az volt, hogy a követeléseket ne a hitelezőknek és a felszámolónak fizessék ki, hanem kimentsék a pénzeket a cégből, jogellenesen.

Az elhangzottak miatt nyújtott be keresetet a Bátor Zrt., mert megítélése szerint a nyilatkozat megsértette a cég jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát. A keresetet az első fokon eljáró bíróság teljes egészében elutasította. A másodfokon eljáró ítélőtábla ezt az ítéletet részben megváltoztatva azt állapította meg, hogy a közlések alkalmasak voltak a jó hírnévhez fűződő személyiségi jog megsértésére.

Mindezt az ítélet szerint a polgármesternek nyilvánosságra kellett hoznia. Az akcióra dr. Kriza Ákos az óév utolsó napját találta a legalkalmasabbnak, sajtótájékoztatón ismertette azt, amit a bíróság döntése szerint ismertetnie kellett.

Az időpont azonban alkalmatlannak bizonyult volt a nyilvánosság elérésére, hiszen még a miskolci önkormányzati fenntartású médiumoknak sem sikerült tudósítaniuk az eseményről (legalábbis az archívum tanúsága szerint a Miskolc TV kedd esti híradójában erről nem volt szó, s a minap.hu sem számolt be róla szerdán 10 óráig). Ilyen jellegű érdektelenségre esetükben eddig még nem volt példa, dr. Kriza Ákos az elmúlt több mint 3 évben bizton számíthatott az önkormányzati fenntartású médiumok segítségére, ha éppen a néphez akart szólni.

A közpénzből működtetett Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. médiumai ráadásul korábban igencsak komoly aktivitást mutattak a 74 feljelentés ügyében. 2011. március 9-én például komplett tévéstáb kísérte el dr. Kriza Ákost a budapesti Markó utcai sajtótájékoztatóra; a tévé az esti híradóban jelentős terjedelemben számolt be az eseményről. Hogy a szenzáció még nagyobb nyilvánosságot kapjon, a 2011. március 9-i híradót követő Kilátó című műsorban vágatlanul, közel 12 perc terjedelemben adták le a sajtótájékoztatón készült felvételt, tudják csak meg tiszta forrásból a hírekre éhes miskolciak, hogyan is gyanúsítgathat embereket minden következmény nélkül dr. Kriza Ákos és megbízottja, Horváth Z. Péter ügyvéd a Legfőbb Ügyészség épülete előtt.

A legröhejesebb az egészben viszont az, hogy miközben a polgármester a lehető legnagyobb titokban hajtja végre (?) a bíróság döntését, addig saját honlapján, a krizaakos.hu-n továbbra is olvasható az a minap.hu-t forrásként feltüntető szöveg (s továbbra is látható az a Miskolc TV-s videó), amelyek a valótlannak bizonyult állításokat tartalmazzák.