A magyar Ama Dablam-expedíció tagjait

 5200 méter magasságban elsodorta és maga alá temette egy lavina. Az eset még hétfő délután történt, de eddig a pillanatig nem érkezett a mászókról hír. Mind a három magyar hegymászó túlélte a lavinát, de a tragédia így is elkerülhetetlenné vált: három társuk a hó fogságában rekedt.

 

 

A Szlankó Zoltán, Demény Gábor és Horváth Csaba alkotta magyar mászócsapatnak sikerült magukat kiásni és majdnem mindenkit kimenteni. Az este beálltával, illetve végkimerültségükben a további keresést fel kellett adniuk, így a hó alatt maradt három ember: Paldet, a szakácsuk, Ram, egy fiatal teherhordó, illetve a szálláshely üzemeltetője.

Két a hegyen töltött éjszaka után helikopter hozta le őket előbb Luklába, majd Katmanduba. A körülményekhez képest mindhárom magyar hegymászó jól van. Szlankó, Demény és Horváth csak kisebb sérüléseket szenvedett, a felszerelésük viszont teljes egészében megsemmisült. Szlankó Zoltán expedícióvezető úgy döntött, az expedíciót nem folytatják, hazatérnek Budapestre.

Az expedíció szeptember 27-én, pénteken indult Magyarországról. Budapestről Isztambulon keresztül Nepálba vezetett az út, a terv szerint a résztvevők 39 napon keresztül lettek volna távol. Eredetileg október végére időzítették a feljutást a csúcsra a délnyugati gerincen. Tudták, hogy nem áll hosszabb idő rendelkezésre, mint nyolc nap, de eddig már nem juthattak el, mert jött a lavina.

Az Ama Dablam 6856 méteres tengerszint feletti magassága továbbra is elérhetetlen cél a magyar hegymászók számára, eddig hazánkból nem vezettek ide sikeres expedíciót. Hiába, nem csak a nyolcezres csúcsok valamelyikén kerülhet életveszélybe az ember a Himalájában.