Folytatódik Miskolc

vagyonának elherdálása, ha az Országgyűlés elfogadja az integrált szociális, gyermekvédelmi intézmények államosításáról szóló törvényjavaslatot. Eszerint Miskolctól mindenféle ellentételezés nélkül jelentős értéket képviselő ingatlanokat vesznek el.

 

 

Ilyen a gyermekvárosi komplexum jelentős része és az értelmi fogyatékosok napközi otthonául szolgáló belvárosi zöldövezeti épület. Ráadásul, ha ez megtörténik, semmiféle garancia nem lesz arra, hogy ezek az intézmények továbbra is működhetnek, fenntartásukról ezután nem helyben, hanem Budapesten döntenek majd. Ez tehát egy újabb lépés a magyar önkormányzatiság teljes szétverése felé.
Minderről dr. Varga László szocialista országgyűlési képviselő beszélt pénteken Miskolcon.
Elmondta: az emberi erőforrások minisztere egy jelentéktelen címmel ellátott előterjesztésben arra tesz javaslatot, 2014. január 1-jével kerüljenek át állami tulajdonba az integrált szociális, gyermekvédelmi intézmények. Az egyes szakosított szociális és gyermekvédelmi szakellátási intézmények állami átvételéről és egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi CXCII. törvény módosításáról címet viselő törvényjavaslat listáján található a miskolci Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona és Fogyatékos Személyek Gondozóháza (Meggyesalja u. 10.), a gyermekváros három gyermekotthona, illetve a nevelőszülői hálózat. Ezeknek az intézményeknek a jelentős értéket képviselő ingatlanjai, eszközei is átkerülnek állami tulajdonba, vagyis ismét csökken a város vagyona.
Varga emlékeztetett arra, hogy az állam 2012-ben a megyei önkormányzatokat fosztotta ki, gyakorlatilag minden, az önkormányzat által korábban fenntartott intézményt elvéve. Ez folytatódott a települési önkormányzatok szintjén, iskolák, kórházak kerültek át állami fenntartásba.
Amint azt az MSZP jó előre megjósolta, az erőszakos államosítás semmivel sem javította az egészségügyi és szociális intézmények ellátási színvonalát, az iskolákban zajló pedagógiai munkát. Káoszt és fejetlenséget viszont annál többet okozott.
„Felháborító, hogy Miskolc fideszes többségű közgyűlése nem tárgyalt a városlakók vagyonát érintő kormányzati elképzelésről, s az is, hogy a Kriza-féle városvezetés évek óta szó nélkül hagyja, hogy a kormány lépésről-lépésre lehetetlenítse el az önkormányzatot” – jelentette ki a szocialista képviselő.