Az MSZP és az Együtt–PM szövetség

szerint újabb hangfelvétel bizonyítja, hogy a Fidesz csalt a bajai időközi választáson. Karácsony Gergely, az Együtt–PM politikusa és Harangozó Tamás MSZP-s frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatójukon az Egyenlítő blogon nyilvánosságra hozott felvételre és a helyenként rosszul hallható beszélgetés leiratára hivatkoztak.

 

 

Karácsony Gergely elmondta: a felvételen a megyei kisebbségi önkormányzat Lungo Drom színeiben megválasztott elnöke, Ajtai Tibor (a Fidesz Bács-Kiskun megyei választmányi tagja) beszélget valakivel, akinek kilétéről az ellenzéki politikusok nem tudtak felvilágosítást adni. Az Egyenlítő blog szerint a beszélgetőtárs a hamarosan következő fóti időközi választás miatt kér „módszertani segítséget” Ajtai Tibortól.

A felvételen Ajtai Tibortól egyebek mellett az hangzik el, hogy „a Fidesz segít, ad tűzifát” – ismertette Karácsony Gergely. Hozzátette: ez arra utal, hogy a Fidesz Baján tűzifát adott a rá szavazóknak.Szerinte a felvétel azt is bizonyítja, hogy a Fidesz a Baján alkalmazott technikákat akarja használni a közelgő fóti időközi választáson is.

Beszélt arról is, hogy Zsigó Róbert bajai polgármester a választás éjszakáján a fideszes jelölt után másodikként Ajtai Tibornak gratulált az eredményhez. Karácsony Gergely megemlítette továbbá, hogy egy korábbi hangfelvételen Ajtai Tibor „mesterien megszervezett láncszavazásról” beszél a 2010-es kiskunfélegyházi önkormányzati választással kapcsolatban.

Az Együtt–PM politikusa arra szólította fel a Fideszt, hogy szakítsa meg a kapcsolatot Ajtai Tiborral, akit „a hangfelvételek sorozata alapján (…) nyugodtan nevezhetünk fekete öves választási csalónak”.

Harangozó Tamás Orbán Viktor kormányfőt és Fidesz-elnököt szólította fel, hogy nyilvánítson véleményt a „rendszerszintű” fideszes választási csalásokról, határolódjon el, és nyilvánítsa megengedhetetlennek a csalást. Ha ez nem történik meg, mindenki számára világossá teszi, hogy „a Fidesz a csalók pártja” – jelentette ki.

Fidesz: a rászorulóknak, nem a rá szavazóknak osztottak tűzifát

A bajai önkormányzat a rászorulóknak szokott szociális tűzifát osztani, nem a rá szavazóknak, Ajtai Tibor, pedig nem tagja a Fidesz megyei választmányának – reagált Zsigó Róbert, Baja fideszes polgármestere közleményében. Mint írta, „egyre szánalmasabb, ahogy a Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy szövetség erőszakosan és hazug módon” magyarázza a bajai vereségét, sőt már az előttük álló további választási vereségeket is előre próbálja magyarázni. Hangsúlyozta: választási csalást egyedül a szocialisták követtek el, akik a szavazókör bejáratához állították a volt szocialista polgármesterüket, hogy kontroll és nyomás alá helyezzék az érkező szavazópolgárokat.

A fideszes politikus úgy véli: „a bukott baloldal” képtelen tisztességesen kampányolni és tisztességesen veszíteni is, és csak „vergődnek a mondvacsinált hazugságokban és rágalmakban, miközben ők maguk már Bajára szállították az erőszakos gyűlöletkampányukat”.

Baján szeptember 22-én tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en, Teket Melindára, az MSZP, az Együtt – A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltjére pedig 406-an szavaztak. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el. A Kecskeméti Törvényszék azonban úgy döntött, hogy meg kell ismételni a szavazást a 32-es szavazókörben, mert kampánycsendsértés történt, a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra. A megismételt szavazás vasárnap lesz.