A bíróság helyt adott az Együtt-PM

és az MSZP indítványának, egyetlen szavazókörben rendeltek el újboli voksolást.

 

A Kecskeméti Törvényszék illetékes bírói tanácsának határozata szerint meg kell ismételni a szavazást a bajai 32-es számú szavazókörben – közölte a Kecskeméti Törvényszék szóvivője szombaton.

Ócsai Beatrix tájékoztatása szerint a bírói tanács megállapította, hogy szeptember 22-én a bajai 3. választókerületben az időközi önkormányzati választáson a 32-es szavazókörben kampánycsend sértés történt, ezért ebben a szavazókörben meg kell ismételni a választást.

A Kecskeméti Törvényszék bírói tanácsa határozatával megváltoztatta a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság másodfokú, elutasító határozatát.

A törvényszék sajtóreferense hozzátette: a bírói tanács végzése szerint kampánycsend sértés történt a szeptember 22-i önkormányzati választáson a bajai 32-es számú szavazókörben, mert a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra.

A bírói tanács a rendelkezésre álló bizonyítékokat kompletten értékelte, a becsatolt videofelvételek és a hanganyagok, valamint a meghallgatott tanúk vallomása és egyéb rendelkezésre álló adatokat alapján állapította meg a kampánycsendsértést. A Bács-Kiskun megyei területi választási bizottság szerdán másodfokon helybenhagyta a bajai választási bizottság korábbi döntéseit, vagyis elutasította a voksolás végeredményét megkérdőjelező beadványokhoz kapcsolódó fellebbezéseket.

A Kecskeméti Törvényszékre csak az egyik elutasító határozat miatt érkezett felülvizsgálati kérelem. A törvényszéken szombat délelőtt tartott nyilvános tárgyaláson két tanút hallgattak meg. Először Széll Péter, Baja korábbi szocialista polgármestere – aki a bíróság előtt kijelentette, hogy vállalja a nyilvánosságot – beszélt arról, hogy a baloldali pártok szövetségének képviseletében ellenőrizték a 32-es szavazókör környékét, mert olyan információt kaptak, hogy szervezetten fogják szállítani az embereket a voksoláshoz.

Elmondta, hogy videofelvételeket készítettek, melyekkel tudják azt igazolni, hogy szervezetten szállították szavazni az embereket. A másik meghallgatott tanú szerint a szavazókörből sms-üzeneteket küldött egy, a szavazóköri bizottságban hozzá hasonlóan az egyik jelöltállító szervezet által delegált tanú.

A nyilvános tárgyalás után a bíróság határozathozatalra visszavonult.

Az MSZP és az Együtt-PM kedden azután nyújtott be fellebbezést a bajai voksolás ügyében, hogy a helyi választási bizottság elutasította azt a panaszt, amelyet választási csalás gyanúja miatt tettek a bajai 3. számú választókerület 32. szavazókörében történtek miatt. (Baján tíz választókerület van.) Az ellenzéki pártok egy, az interneten látható felvételre is hivatkozva nyújtották be panaszukat. Szerintük a felvételen egy férfi „kifejezetten elismeri, hogy szervezetten szállít szavazókat a szavazókörbe”.

Baján vasárnap tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en szavaztak. Második helyen Teket Melinda, az MSZP, az Együtt – A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje végzett, 406 szavazattal. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el.

*

Az MSZP és az Együtt-PM szerint mától a Fidesznek papírja is van arról, hogy csalt Baján, és bebizonyosodott az is: csalás nélkül a rezsim alulmaradt volna a kormányváltók szövetségével szemben. Azt követelik, hogy Zsigó Róbert, „a rezsim bajai helytartója” viselje a következményeket: mondjon le polgármesteri tisztségéről és távozzon a közéletből!

Mesterházy Attila MSZP-elnök és Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője közös közleményében ismerteti, hogy a bíróság megalapozottnak találta az MSZP, a DK és az Együtt-PM szövetség panaszát: a bajai időközi választáson valóban olyan szabálytalanságok történtek, amelyek döntően befolyásolhatták a választás kimenetelét. A bíróság új választás kiírását rendelte el abban a választókörben, ahol az ellenzék választási csalásra utaló szabálytalanságokat, trükközéseket figyelt meg és dokumentált.

„A mai nap üzenete az, hogy a Fidesz legyőzhető, mert az emberek többségének elege lett az erőszakos, hazug és korrupt rezsimből. És a Fidesz legyőzendő, mert csaló. Tiszta versenyben, csalás nélkül Baján sem tudta volna legyőzni a kormányváltók összefogását” – fogalmaz a közlemény.

Mi továbbra is tisztességes eszközökkel, de a korábbinál is nagyobb éberséggel készülünk a megismételt választásra, ahol azonban le fogjuk győzni a Fideszt – közölte Mesterházy Attila és Bajnai Gordon.