Orbán: Bicepsz és váratlan tett

A kormány kisebb szénbányák

 megnyitását is tervezi és újabb közműszolgáltatók visszavásárlása is napirenden van – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádióban.

 

 

Orbán Viktor az MR1-

 

Kossuth Rádióban a rezsicsökkentésről szólva azt mondta, akik tűzifával fűtenek, azok számára idén is lesz szociális tűzifarendszer, mintegy 2 milliárd forint értékben fognak az önkormányzatokon keresztül tűzifát osztani a rászorulóknak, zömében állami erdőkből származó fából.

 

„Szeretném, ha kisebb szénbányák nyílnának meg, készülődünk egy váratlan tettre” – tette hozzá Orbán az energiaszektort illető jövendőbeli terveit illetően.

Orbán elmondta, az energiahivatalt már átalakították egy országos rezsihivatallá, amire azért volt szükség, hogy megfelelő információkkal lássa el a kormányt. A miniszterelnök szerint ez azért kérdéses, mert eddig a szolgáltatók rendelkeztek a fogyasztási információkkal, a kormány viszont szeretné, hogy a rezsihivatal rendelkezzen az információkkal, hogy így segítse a döntéshozatalt az ügyben.

Arra a felvetésre, hogy az energiaszolgáltatók szerint a tervbe vett nonprofit működésükhöz emelni kellene a lakossági árakat, hogy annyit fizessenek az emberek, amennyibe kerül, Orbán azt mondta: „ilyenkor kell megmutatnia a bicepszét az állami rezsihivatal vezetőjének”. A miniszterelnök hozzátette, nem véletlenül használja a „rezsiharc” kifejezést, mert ő maga is többször tárgyalt szolgáltatókkal, és visszatérő élménye, hogy a rezsiharc igenis létezik.

Hozzátette, a rezsi árának 3 eleme van: a működés, a fejlesztés és a profit. Azt mondta, szerinte összességében jelentős profittal működnek a szolgáltatók Magyarországon, és hogy szerinte nem lehet különválasztani a „lakossági” szolgáltatást a többitől. „Az engem nem hat meg, hogy a lakossági üzletágban nincs profitjuk, ha amúgy a magyar energiaszektorban profitot termelnek” – jelentette ki Orbán.