Miskolc – A nyilatkozatunk célja  nem az, hogy a szélsőséges ideológiát – melyet ma Magyarországon nyíltan képviselhet egy parlamenti párt – megítéljük, és az sem, hogy újabb „ámokfutásuk” valós okát feltárjuk, hiszen ez már mindenki számra nyilvánvalóvá vált.
Google HirdetésekAutós fedélzeti kamerákTöbb webshop autós kamera ajánlataiárak, képe

A nyilatkozatunk célja az, hogy felszólítsuk a még józanul gondolkodó Többséget, a jövő nemzedékért érzett felelősségtől vezérelve, a Gyermek jogairól szóló Egyezmény továbbá az Alaptörvényben meghatározott gyermeki jogok érvényre juttatása érdekében1, hogy nyilvánosan határolódjanak el a legszentebb dolog megszentségtelenítésétől, a családok szétszakításától és a gyermekek megfélemlítésétől.
Össztársadalmi érdekünk, hogy megállítsuk a mélyszegénységben élő családok megalázását és a szegénység felszámolására összpontosítunk, hiszen ma Magyarországon kétszázezer gyermek időszakosan vagy rendszeresen éhezik. Ezek a problémák nem szűkíthetők le egyetlen etnikumra, hiszen a mélyszegénységben élők kétharmada nem roma.2
Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy elkezdődött a választási kampány és azzal is, hogy a pártpolitikai küzdelmekben a démonizálás, a bűnbakképzés, mint eszköz rendelkezésre áll, de ettől a „politikai kultúrától” a magukat demokratikusnak mondó pártoknak nyíltan el kell határolódni.
„Mert vétkesek közt cinkos aki néma…”
A náci ideológiából merítő populista párt legújabb akciójának hatására „olyan fokú gyermekveszélyeztetés alakult ki a területen, hogy az azonnali és radikális beavatkozást igényel”3 a hatóságoktól. Ők maguk azok, akik a gyermekek lelki egészségét veszélyeztetik megfélemlítő akcióikkal, továbbá az egyik legalapvetőbb szükségletüktől, a víztől vonják meg az egyébként is mélyszegénységben, kirekesztettségben élő gyermekeket és családjaikat.
Felháborítónak tartjuk, hogy pont azok a gyűlöletkeltők végeznek „területbejárásokat” és tesznek bejelentéseket különböző szervek felé – beteges politikai céljaik elérése érdekében –, akik a miskolci cigányságról rendszeresen hazug képet adnak, akik a mélyszegénységben élő embereket „mélyigénytelen”- nek nevezik, akik kollektíven ítélkeznek, és gyűlölködő kijelentéseket tesznek.
Képmutatásnak tarjuk, hogy a szakembereket arra szólítják fel, hogy „vegyék védelembe a gyerekeket, ha pedig ez nem vezet eredményre, emeljék ki őket a családból”.4 A jogszabályok kellő ismerete nélkül próbálják megfélemlíteni az embereket úgy, hogy valós igény nincs bennük a jogszabályok megismerésére, ahogyan az 1920-as években a fajvédőknek sem volt igényük a történelem valós megismerésére csak oly mértékben, amennyire a politikai nézeteikhez szükségesnek látták.5
Akcióikat és a nyilvánvalóan ebből következő törvényjavaslataikat a hétköznapi megfigyelésekre alapozzák, fittyet hánynak a kialakult problémák ok-okozati összefüggéseire és a szociális szakma által képviselt tudományosságra és problémamegoldó modelljére.
Rendszeres jelleggel húznak elő a tarsolyukból olyan hajmeresztő terveket a történelemből (saját ötletek híján), melyek hasonló módon egy-egy népcsoport megbélyegzésre voltak alkalmasak. Ilyen jellegű javaslatuk volt már a bentlakásos cigány iskolák létrehozása (2013.)6, mely kísértetiesen hasonló Mária Terézia azon rendeletéhez (1773.), mely szerint a cigány „gyerekeket el kell venni a szüleiktől és ki kell adni a parasztokhoz.”7
Ezúttal célkeresztjükbe a tehetetlen, mélyszegénységben élő gyermekek és a szociális munka szakemberei kerültek, akiknek a kezében nincsenek eszközök a szegénység felszámolására, munkahelyek megteremtésére.
Egyet kell értenünk Kiss Gábor alpolgármester Úr azon kijelentésével, miszerint „elfogadhatatlan az, hogy a Jobbik, vagy bármelyik más politikai párt a családsegítő munkatársait a munkahelyükön”8 és véleményünk szerint a gyermekeket és családjaikat otthonaikban „inzultálja, megfélemlítse, fenyegesse.”
Bízunk benne, hogy a Miskolci Egyesített Szociális és Gyermekvédelmi Intézmény, a Védőnői Szolgálat nyílt levélben ismét elhatárolódik a Jobbik újabb „ámokfutásától”, ahogyan ezt tette a szakmai közösségüket, a szociális szakmát ért lejárató kampány ellen, a szociális munka Etikai kódexének szellemiségével összhangban, hiszen „a szociális munkás elsődlegesen a kliens érdekeit képviseli.”9
Bízunk benne, hogy minden magát demokratikusnak mondó politikai párt, egyház, egyéb szervezet – az ENSZ Emberi Jogok Nyilatkozatának, az Európai Szociális Kartának, az ENSZ Gyermek Jogairól szóló Egyezményének, az Emberi Jogok Európai Egyezményének szellemiségével összhangban – megvédi, és nyílt levélben kifejezi együttérzésüket, felháborodásukat a mélyszegénységben élő embereket és a szociális szakma dolgozóit ért támadásokkal szemben.
Athe Sam!(Itt vagyunk!)
„Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság. Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét.”
– Váradi Gábor elnök, MCNÖ –