Az Egyesült Államok felszabadított , illetve jóváhagyott 500 millió dollár értékű segélyt a palesztinoknak. Ennek egy részét – 295 millió dollárt – a washingtoni kormány már hónapokkal ezelőtt a palesztinoknak szánta, de a kongresszus befagyasztotta az összeget.

 

A tavalyi költségvetés terhére egy 195,7 millió dolláros gazdasági, humanitárius és fejlesztési segélyt hagytak jóvá, valamint egy 100 millió dolláros összeget a kábítószer-ellenes küzdelemre. Egy további 200 milliós összeget pedig az idei költségvetés terhére utalnak majd át közvetlenül a Palesztin Hatóság költségvetésébe – közölte Viktoria Nuland, a külügyminisztérium szóvivője. A bejelentést Barack Obama amerikai elnök közel-keleti körútjának végére időzítették. A körút során az elnök Izraelt, Ciszjordániát és Jordániát kereste fel.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök felhívta telefonon a palesztin vezetőket, miután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bocsánatot kért tőle a gázai segélyflottilla ellen három évvel ezelőtt végrehajtott izraeli támadásért, amelyben meghalt kilenc török aktivista. Erdogan közölte velük, hogy Netanjahu megígérte: Izrael enyhíti a palesztin területekre szállítandó importáru blokádját.

A Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezet pedig arról számolt be közleményben, hogy Erdogan felhívta Háled Mesaalt, a szervezet politikai bizottságának vezetőjét, és elmondta neki: Izrael ígéretet tett arra, hogy kártalanítja a három évvel ezelőtti incidens áldozatainak családját. A Hamász Törökország „győzelmének” tekinti az izraeli bocsánatkérést – tette hozzá a közlemény.

A pénteki békülő beszélgetésen Erdogan a Gázai övezet elleni blokád teljes feloldását kérte Netanjahutól, de utóbbi elutasította ezt. Izrael attól tart ugyanis, hogy a Hamász a szabad import lehetőségét kihasználva az övezetbe fegyvereket szállítana, amelyeket Izrael ellen használna fel.