A biztonságos környezetre is odafigyelnek a megyén

Bánné dr. Gál Boglárka elnökségét a családbarát fejlesztések és a gazdaság további erősítése jellemzi. Az elnök sok fórumon kifejtette, hogy a helyiek értékeit, ingatlanjait is ugyanúgy meg kell védeni, mint a családok tagjait, hiszen a biztonságos környezet jelentheti a családok számára az otthont.

– Számomra és mindazok számára, akikkel közösen dolgozunk Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye jövőjéért kiemelten fontos, hogy a családok, akik a vármegyét választják a kiegyensúlyozott, békés és kiszámítható, tervezhető életet választhassák ezen a vidéken. A vármegye vízrajza csodálatos természeti kincs, de emellett csapadékos időben veszélyessé is válhat. A villámárvizek, a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék hatalmas károkat okozhat a családoknak. Annak érdekében, hogy megvédjük az itt élőket és értékeiket 132 településen 18,5 milliárd forintot fordítottunk az elmúlt fejlesztési időszakban. Ennek eredményeként 300 ezer méter hosszú csapadékvíz-elvezetési rendszer épült ki a veszélynek kitett településeken, ez pedig nagyobb biztonságot jelent az települések lakóinak – részletezte Bánné dr. Gál Boglárka.

Helyi igények szerint

Az előző fejlesztési időszak a tavalyi évben lezárult, ugyanakkor TOP Pluszban folytatódik a vármegyei önkormányzat területfejlesztési programja, ugyanúgy a helyi igényekre szabva, mint az elmúlt 5 évben. Mint megtudtuk, ebben is kiemelt helyet kapott többek között a csapadék- és belvíz-elvezetés, valamint záportározó kialakítása. Mindezt az Élhető települések pályázati felhívásban lehetett pályázni a települési önkormányzatoknak a vármegyénél. A következő időszakban 94 újabb településen épül ki a biztonságot jelentő vízelvezető rendszer, mintegy 20 milliárd forint értékben.