Na, ez durva. Leleplezi Varga Andreát a kampány csúcspontján az LMP közeli miskolci portál

Akár hatalmas siker is lehetett volna a 4IM elnevezésű program, amely az Miskolc elszlömösödött, nyomorteleppé váló városrészeinek felzárkóztatását tűzte ki célul, de nem lett az. A sorozatos szakmai hibák, az összeférhetetlenségi problémák és a vitatható erőforrás-felhasználás miatt nemcsak kudarcokkal terhelt a kezdeményezés, de még az is lehet, hogy a támogatást is vissza kell fizetni az Európai Uniónak. A projekt szakmapolitikai vezetője, Varga Andrea Klára alpolgármester megválasztása óta a transzparenciát hirdeti, de a szerkesztőségünk birtokába jutott információk egészen más képet mutatnak a háttérben zajló folyamatokról.

A program úgy hiányzott Miskolcnak, mint egy falat kenyér, hiszen a településnek hosszú évek óta komoly problémát jelent, mit is kezdjen a leszakadó városrészekkel, hogyan javítsa az ott élők helyzetét, életkörülményeit, gazdasági-és munkaerő-piaci lehetőségeit, de legfőképp hogyan segítheti az érintettek integrációját.

Az említett célok elérésére 2021. novemberében Miskolc sikeresen pályázott európai uniós forrásra. A város összesen 762 280,20 eurót, azaz mai árfolyamon számolva közel 300 millió forint támogatást kapott a megvalósításra, a teljes költségvetés pedig 400 millió forint körül alakult. Mindezért cserébe a megyeszékhely vállalta, hogy helyi közösségi pontokat hoz létre és működtet a projekt két célterületén, a Bábonyibércen és a Tetemváron. Ez – információink szerint – csak az egyik területen valósult meg.

A pályázatot Miskolc több konzorciumi partnerrel együtt nyerte el. A partnerek között szerepel Kassa városa, a HÁRFA Alapítvány, az Abaújrakezdés Egyesület, a Miskolci Egyetem, valamint az AEIDL (Brüsszel), illetve társult tagokként a dr. Ámbédkar Iskola és Dialóg Egyesület-írja a borsod24.hu

Fotó: Szopkó Tibor a Tetemvár képviselője.