Ilyen lesz a Lillafüredi libegő

A központi térről induló libegő a Fehérkőlápára szállítja az utasokat. A nyomvonal a térképvázlat szerint halad, részben a bobpálya felett, turistautakat és erdészeti utakat keresztezve. Magassága az erdészeti járművek szabványos űrszelvényét szabadon hagyja. A szállítókötélre két személy egymás mellett történő beülésére alkalmas székek vannak függesztve, melyekbe a be- és kiszállás a berendezés mozgása közben történik. Számolni kell azzal, hogy az időjárás viszontagságainak az utasok és a székek is ki vannak téve, de ez kiküszöbölhető, ha a székeket lehajtható plexi védőburkolattal látjuk el.
Meghajtó állomás (völgyállomás) (Budapest, 1970. augusztus 19. Dr. Csanádi György közlekedési és postaügyi miniszter és felesége kipróbálják a Libegőt az avatóünnepségen.)
A völgyállomáson a pénztárt és a vezérlő berendezést a falatozó pavilonjában helyeztük el, a személyzet mosdási lehetőségét a nyilvános illemhely biztosítja. A berendezés karbantartásához szükséges anyagok és szerszámok a parkfenntartó helyiségcsoportban, a volt legénységi épületben tárolhatók. Az ugyanitt kialakított műhely lakatos javítóműhelyként is használható.

A libegő tartószerkezete szabadon álló, vagy vasbeton konzolra erősített acélszerkezet, melyen hajtókorong mozgatja a kötélzetet. A szállítókötél állandó előfeszítését hidraulikus feszítő berendezés biztosítja. Valamennyi hajtásegység (villamos motor, áttétel, dízel vészhajtás) a hídszerkezeten, a korong felett helyezkedik el. Ezen berendezéseket esztétikus burkolat védi. A hajtókorong 3,6 m átmérőjű (ez egyben a kötélpálya „nyomtávolság” mérete), hornya elektromosan vezető gumibetéttel van ellátva, ami megakadályozza a kötél elektrosztatikus feltöltődését. A pálya két, egymástól független fékberendezéssel rendelkezik, üzemi és biztonsági fékkel. A hajtókorong magassága a talajtól kb. 3,5 m.
A pálya sebessége a névleges maximumon belül fokozatmentesen szabályozható, a látogatói igényeknek megfelelően. A kezelők lassíthatják vagy megállíthatják, ha a be- és kiszállásnál az utasok részéről bizonytalanságot észlelnek.
A vészhajtás feladata, hogy áramkimaradás esetén az utasokat a pályáról biztonsággal le lehessen hozni.
Fordító állomás (hegyállomás)
Szabadon álló acél szerkezet, magassága kb. 4 m, a korong átmérője és szerkezeti kialakítása a völgyoldali hajtókorongéval azonos. A kötelet vezető görgőket tartó gerendán és a korongon kívül nincs más fő egysége.
A kiszállás menet közben történik, az utasok lábukat a talajra teszik, és gyors léptekkel oldalirányban kilépnek. A szék elhaladása után a pálya menetirány szerinti külső oldala felé hagyják el a kiszálló helyet.
Nyomvonali szerkezetek
A kötél nyomtávolsága végig 3,6 m. A szállítókötél horganyzott hat pászmás acélkötél, személyszállító kötélpályák részére gyártott kivitelben, becsült átmérője 32 mm. Végtelenítése a helyszínen hosszfonással történik.
Oszlopok
A „T” alakú oszlopok hengerelt acéllemezből készülnek, kör, vagy sokszög keresztmetszettel hegesztett cső konstrukciók. A kónikus oszlopok hossza 5,5-14 m, melyek hossztól függően egy darabból, vagy csavaros toldással készülnek. Tetejükön található a görgőket tartó fejszerkezet, valamint a kötél beemelését szolgáló akasztó szerkezet. Az oszlopok leerősítése az alapbetonokhoz előre bebetonozott ISTOR típusú horgonycsavarokkal történik. Az oszlopok kellő magassága lehetővé teszi, hogy a székek talajtól mért legkisebb távolsága legalább 2,5 m, az erdészeti utak felett pedig 3,5 m legyen.
Karbantartási célra az oszlopok mászó létrával és szerelő pódiumokkal vannak ellátva. A pódiumok a belső oldalon találhatók, 0,6 m szélesek, 1 m magas korláttal szereltek. Minden oszlop és acélszerkezet tűzi horganyzás felületvédelmet és mázolást kap, a környezethez való igazodás végett.
Függesztékek és mentő berendezés
A székek két fő szállítására alkalmasak, akik menetirányban foglalnak helyet.
A függesztékek (székek) rugóterhelésű kötélszorítóból és tartó csővázból, valamint az ülésrészből állnak. Az hőszigetelő réteggel borított ülőfelület felhajtható a háttámlához. Az utasok felülről maguk elé hajtanak egy lábtartóval ellátott védőkorlátot.
A székek között további 4 függeszték kerül elhelyezésre, egyenként 3-3 roller szállítására.
A pályához tartozik továbbá egy esetenként felszerelt, szerelési célokat szolgáló függeszték, valamint egy kifejezetten teherszállításra tervezett, a felső pavilont ellátó függeszték is.
Mentő berendezés
Az utasok székből való mentésére akkor kerülhet sor, ha a pálya mozgatása egyik gépi berendezéssel (elektromos vagy diesel) sem lenne lehetséges. Ebből a célból megfelelő mennyiségű mentőhevedert kell biztosítani, melyekkel a mentők alpintechnikával juttatják a székben rekedt utasokat a talajra.
A pálya teljes hosszában hangosító berendezés épül ki az utasok megfelelő tájékoztatása érdekében. (Részlet a pályázati anyagból)