Arzén, bór, fluorid: 800 ezer embernek lajtos kocsi hozza a vizet karácsonyra

Karácsony második napjától  honvédségi lajtos kocsik biztosítják majd az egészséges ivóvizet csaknem 300 településen. Minderre azért van szükség, mert az érintett térségekben az ivóvíz arzén-, bróm-, és fluorid- tartalma magasabb mint az unós határérték, Brüsszel pedig nem fogadta el a halasztásra vonatkozó újabb magyar kérelmet. A vízminőség javítására évekkel ezelőtt uniós támogatással indult program elejét vehette volna a problémának, ám a projekt megcsúszott, a beruházások – a kormány sürgetése ellenére – jó, ha 2015-re elkészülnek.

Az Európai Bizottság december 25-ig adott haladékot Magyarországnak, hogy biztosítsa az ivóvizek európai uniós határérték alatti arzén, bór fluorid tartalmát – ez szerepel abban a májusban kelt brüsszeli határozatban, amelyet az elmúlt napokban kaptak meg az érintett önkormányzatok. Mint arról korábban az atv.hu is írt, Magyarországon számos településen nem felel meg az ivóvíz minősége a hazainál szigorúbb uniós határértékeknek. Ezek elérésére már 2006-ban és 2009-ben is haladékot kértünk – és kaptunk -, ám a tavaly őszi, 2015-ig vállalt „konszolidált átmenetről” szóló magyar kérelmet Brüsszel elutasította.

92 településen felel meg a víz az uniós elvárásoknak

Időközben – 2007-ben – , a Környezet és Energia Operatív Program keretein belül megindult a mintegy 200 milliárdos – 90 százalékban az unió által finanszírozott – Ivóvízminőség-javító program. A Belügyminisztériumtól kapott tájékoztatás szerint ez 902 települést és 2,5 millió lakót érint. Az előírt értékeknek „csak” 365 településen, összesen 871 ezer lakost érintően nem felel meg a vízminőség, a bővebb merítésre azért volt szükség, mert a beruházások önkormányzati társulások keretein belül valósulnak meg.

Ezeken a településeken nem felel meg az ivóvíz minősége az EU-előírásoknak (fotó: Origo)

Az alapproblémát az jelenti, hogy az Ivóvízminőség-javító program jelentős csúszásban van, a belügy adatai szerint idén december végére mindössze 92 településen lesz az uniós elvárásoknak megfelelő minőségű ivóvíz. „A kormányzati aktivitás, a projektgazdák és a helyi önkormányzatok erőfeszítéseinek hatására több projektben vizsgálják a gyorsítási lehetőségeket. A tervek szerint a projektek jelentős része befejezi a beruházási részt 2013-ban” – írta az atv.hu megkeresésére a minisztérium, hozzátéve, hogy a végső befejezési határidő 2015. június 30.

Átmeneti vízellátás

A Belügyminisztérium azt is hangsúlyozta, hogy „a kormányzat az elmúlt hónapokban széleskörű partnerségben komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megtalálja azt a megoldást, ami a lehető legkisebb terhet rója az érintettekre”. Ennek érdekében a Honvédelmi Minisztérium kapta a megbízást, hogy az érintett településeken átmeneti vízellátásról gondoskodjon – amíg a KEOP projekt el nem készül –, mégpedig saját fejlesztésű víztisztító berendezés telepítésével, és amíg az megtörténik, lajtos kocsival. A vonatkozó kormányhatározatból az is kiderül, hogy erre a feladatra a kormány mintegy 2,85 milliárd forintot különít el.

Elhúzódó projekt

A kormányzat szándékai ellenére nem valószínű, hogy a projektek többsége jövőre befejeződik, legalábbis az egyik dél-alföldi projektben részt vevő, neve elhallgatását kérő szakember szerint. Mint a szakember lapunknak elmondta, a települések önálló vízellátását, víztisztító berendezések telepítését és a hálózati rekonstrukciót is magába foglaló projekt náluk még el sem kezdődött, egyelőre a közbeszerzési eljárásoknál tartanak. „A végső határidő 2014 év vége, de az nem igazán életszerű, hogy másik 18, szintén nagyszabású dél-alföldi projekt ugyanabban az időben készüljön el, már csak azért sem, mert a szakértelemmel rendelkező kivitelezőből csak 2-3 van a régióban” – magyarázta az illetékes.

Szkeptikus településvezetők

Az atv.hu-nak nyilatkozó érintett polgármesterek már elkönyvelték, hogy zacskós vízzel, vagy lajtos kocsival kell szolgáltatniuk az ivóvízet településeiken – azzal kapcsolatban azonban, hogy ennek mennyi értelme van, meglehetősen szkeptikusan fogalmaztak (lásd keretes írásunkat).

A vízügyi szakember nem érti, hogy miért volt ekkora csúszás a programban, azt viszont egyértelműnek gondolja, hogy az „egészséges ivóvíz biztosítása” csak a brüsszeli elvárások kipipálására való, ugyanis az emberek nem fogják a lajtoskocsiktól hordani a vizet, amíg az az otthonukban is tovább folyik a csapból – legyen az bármennyire is egészségtelen.