A Balavány-ügyhöz hasonló boszorkányüldözésekkel  precedenst fognak teremteni: egy más színezetű kormány alatt jobboldaliakat citálnak majd bíróság elé puszta véleménynyilvánításuk miatt.

 

A múlt héten a Magyar Távirati Iroda keresetet nyújtott be Balavány György ellen, mivel az újságíró két blogbejegyzésében az MTI szerint megsértette az intézmény szakmai jóhírnevét. Az ügy remek példája annak, hogy az elmúlt években mennyire elkezdték félreérteni a sajtószabadságot.

A vélemény szabad volt
A rendszerváltozás utáni magyar médiaviszonyok rendkívül hektikusak voltak, a mindenkori ellenzék és a velül szimpatizálók legtöbbször teljes joggal élhették úgy meg, hogy a kormányoldal nyomás alá helyezi mind a közmédiumokat, mind a piaci sajtótermékeket, őket pedig politikai véleményük miatt háttérbe szorítják. A valóságban azonban a rendszerváltozás utáni két évtizedről azt lehet mondani, hogy alapvetően politikai véleménye miatt nem volt szokás az embert bíróság elé citálni, ha ez ritkán meg is történt, az ügy általában gyorsan elbukott.
Sokkal inkább az jelentett problémát, hogy a médiában elhangzott szavaknak nem volt súlya. Gondoljunk vissza: hányszor esett az meg, hogy egy országos televízió vagy újság valakiről egészen hajmeresztő képtelenségeket tett közzé hírként, másnap pedig bebizonyosodott, az „értesülésből” semmi nem igaz. Aztán a sértett maximum egy helyreigazítással meg néhány százezer forint kártérítéssel vonulhatott el, és persze azzal a tudattal, hogy jóhírnevét szépen helybenhagyták.
Miközben tehát a vélemény meglehetősen szabad volt, a szavaknak sokszor alig volt súlyuk.

Más lett a világ
A 2010 utáni világ alapvetően más. A Médiahatóság immár figyel rá, hogy a nyugati trendeknek megfelelően, ha valaki súlyos jogsértést követ el a médiában, annak komoly következményei legyenek. A politika azonban továbbra is nyomást akar gyakorolni a médiára, sőt: mind a kormányoldal, mind a szocialista ellenzék és sajtójuk esetében igaz, hogy a nyomás csak nőtt. Az igazi probléma ott kezdődik, hogy egyre inkább úgy látszik – főleg, de nem csak a mai jobboldalon –, a szólásszabadság mint vívmány az emberek fejében általánosságban is fokozatosan háttérbe szorul.
Balavány György esete iskolapéldája lehetne ennek a változásnak. Érdemes elolvasni a két inkriminált blogbejegyzést: azokból teljesen egyértelműen kiderül, Balavány a véleményét fogalmazza meg, amikor azt sérelmezi, hogy az MTI tudatosan nem arról tudósít, aminek hírértéke van, más fontos híreket elhallgat, vagy akár ha van egy olyan hír, melynek lehetséges egy, a kormányoldal számára kedvezőbb olvasata is, ők biztosan azt fogják megmutatni. Balavány ezt úgy interpretálja, hogy az MTI közpénzen hazudik. Lehet Balavány kritikája éles, igazságtalan vagy akár megalapozatlan is, ennek teljesen mindegynek kellene lennie, hiszen mindenki véleménye, a tények interpretációja: szabad.

Vissza fog ütni
A legszomorúbb és a legárulkodóbb, hogy az MTI vezetésének nem is az fájt, hogy Balavány a véleményét valamiféle téves adatokra vagy tényekre alapozta volna. Nekik az fáj, hogy az Balavány véleménye, hogy ők hazudnak. És noha itt most a jelenlegi jobboldal hatalmi arroganciájának a megnyilvánulásáról van szó, sajnos ez az ügy jól illeszkedik azon esetek sorába, amikor a politikától függetlenül, illetve nem jobboldali közszereplők hasonló okokból citáltak újságírókat bíróság elé véleményük és stílusuk miatt. Így például Vásárhelyi Mária, aki Bede Mártont és Szily Lászlót perelte egymillióra, vagy a Tokaj Kereskedőház, akik miatt Uj Péternek egészen Strasbourgig kellett elmennie, amiért egy borról leírta, hogy az „szar”. Sajnos tehát úgy tűnik, a mostani magyar közélet általában is teljesen megfeledkezik arról, hogy a vélemény mindenki számára szabad, így az nem helyreigazítható, hiszen téves sem lehet.
Persze jó dolog, ha a médiának van kötelezettsége is, de azért illene nem elfelejteni, hogy eleink több mint 160 éve egyebek mellett azért fogtak fegyvert, hogy a sajtóban elhangzott véleményért senkit ne lehessen meghurcolni.
A Véleményvezér ilyenkor egyszerre sajnálja a sajtószabadságot és azt a jobboldalt, mely nem méri fel, hogy ez előbb vagy utóbb rájuk is vissza fog ütni. A Balavány-ügyhöz hasonló boszorkányüldözésekkel precedenst fognak teremteni, és majd egy más színezetű kormány alatt őket citálják bíróság elé puszta véleménynyilvánításuk miatt.