Véget vetett a találgatásoknak az államfő, amikor a köztévében sugárzott – előre felvett – interjúban bejelentette, nem mond le posztjáról. Előzőleg egész nap az volt a kérdés, mit lép az államfő arra, hogy elvették plagizált doktori címét, majd lemondta összes péntekre bejelentett programját. Az exkluzívnak ígért interjúban az államfő megismételte korábbi – Szöulban is hangoztatott érveit, amelyek szerint mostani posztjának nincs köze 20 évvel ezelőtt kisdoktorijához. „legjobb tudása szerint” alkotta meg értekezését. Az államfő megismételte azt is, hogy szerinte nincs kettős mérce.

 

Abban voltaképpen mindenki egyetértett, hogy a döntés Orbán Viktoré, hiába fogalmazott úgy a kormányfő reggeli rádióinterjújában úgy: a köztársasági sérthetetlen, ő határoz saját sorsáról. Ezt sokan úgy értelmezték, a kormányfő elengedte Schmitt Pál kezét, míg mások éppen arra hívták fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök ezt eddig egyik emberével sem tette meg (Matolcsy, Hoffmann) a közvélemény nyomására.

 

 

A Hír24 kormányhoz közelálló forrása napközben is jelezte, hogy a sajtó csak találgat, amikor a koalíciós politikusok megszólalásai alapján próbálják megelőlegezni a döntést, olyan nagy volt a bizonytalanság. Az ugyanakkor már estére körvonalazódni látszott, hogy Schmitt Pál – noha a kormánypárti politikusok szerint is – tarthatatlanná vált a helyzete, nem mond le.

Orbán Viktor kvázi megelőlegezve ezt, már délután azt mondta: az államfői döntést lehet bírálni, de személye „e fölött áll”, sérthetetlen, és az a legfontosabb, hogy az országnak mindig legyen ilyen vezetője. A kormányfő éppen ezért – az alaptörvényből fakadó immunitási szabály miatt nem tartja indokolt kérdésnek, csalt-e Schmitt Pál.

A Hír24 által megkérdezett, neve elhallgatását kérő politikai elemző ugyanakkor azt mondta: mostani döntésével az államfő a 22-es csapdájába lavírozta magát. Ezek után hosszabb távon az egyetlen esélye, ha orvosi indokokra hivatkozva távozik majd, de mindenki őrültnek nézi majd, miközben tudja, nem lehet őrült, ha menekül a frontvonalból.