Néhány tüntető és nagy számú újságíró várta  a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a külföldi útjáról hazatérő Schmitt Pált. Az államfő, akit csütörtökön a Semmelweis egyetem szenátusa a doktori tanács javaslatára megfosztott a doktori címétől, úgy tűnik, nem akart találkozni velük.

 Schmitt Pál csütörtökön éjszaka érkezett haza Dél-Koreából. Az államfő egy nukleáris védelmi csúcstalálkozó apropóján utazott a távol-keleti országba, majd két napot hosszabbított. Meglátogatott egy szöuli egyetemet, ahol előadást tartott a helyi diákságnak. Schmittet az intézmény tiszteletbeli öregdiákjává választották. Az államfő pénteken délelőtt a tervek szerint már a Parlamentben ad át egy innovációs díjat. Azt este még nem lehetett tudni, hogy részt vesz-e az eseményen. Az sem ismert egyelőre, hogy mi lesz államfői posztjával. Igaz, mikor még csak a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság döntése volt ismert – amely még az egyetemet hibáztatta és nem Schmitt Pált, – az államfő azt nyilatkozta, hogy ez neki egyfajta elégtétel és nem mond le köztársasági elnöki posztjáról.

A dél-koreai Szöulból hazafelé tartó köztársasági elnök csütörtök este a frankfurti repülőtéren értesült a doktori címét visszavonó döntésről, de nem kívánt nyilatkozni – közölte az m1 esti Híradója.

A Liszt Ferenc reptéren nem sokkal este fél tizenegy előtt szállt le a gépe. A kormányvárót lezárta a rendőrség, a demonstrálókat és az újságírókat elküldték a bejárattól, pedig az egyik tüntető egy doktori kalapot hozott a köztársasági elnöknek, többen pedig hulahoppkarikákból akarták kirakni az olimpiai ötkarikát, miközben feltartanak egy Societas-zászlót, illetve egy A3-as papírlapot, amin az szerepel: „Mondj le Pali, nem vagy doki”.

A köztársasági elnököt szállító repülőhöz azonban egy körülbelül tucatnyi autóból álló konvoj érkezett a leszállóhelyre. Schmitt Pált azonnal az egyik kocsiba ültették és a reptér egyik hátsó, gazdasági kijáratán keresztül a biztonsági ellenőrzést és a rá váró sajtót kikerülve távoztak vele.
www.blikk.hu