Március 8-a és 12-e között Magyarországra látogat a kínai Shandong Tartomány Népi Kongresszusának hivatalos delegációja, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), a Kínai Nemzetközi Kereskedelem Ösztönzési Tanács (CCPIT) és a BorsodChem anyavállalata, a shandong-i központú Wanhua Industrial Group kezdeményezésére. Kína harmadik leggazdagabb – az ország dinamikus gazdasági növekedésében kulcsszerepet betöltő – tartományának küldöttsége Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökének meghívására érkezik hazánkba. A delegáció március 9-én Miskolcon a megyei közgyűlés, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a VOSZ képviselőivel tárgyal a tartomány és a megye gazdasági és kulturális együttműködéséről.
Shandong egyike Kína három legvirágzóbb és legfejlettebb tartományának, népessége meghaladja bármely uniós országét és területe nagyobb, mint Angliáé. A kínai delegáció és a megyei közgyűlés képviselői a Shandong tartomány és Borsod-Abaúj-Zemplén megye közötti befektetési, kereskedelmi, ipari, kulturális és oktatási együttműködési lehetőségekről tárgyalnak majd. A tárgyalások résztvevője lesz továbbá kínai részről a Kínai Nemzetközi Kereskedelem Ösztönzési Tanács, magyar oldalról a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, illetve a megbeszéléseken jelen lesz a Wanhua BorsodChem képviselője is.
A legfontosabb információk Shandong-ról:
· 596 milliárd amerikai dollár értékű bruttó hazai összterméke (GDP) alapján Kína harmadik leggazdagabb tartománya;
· Shandong GDP-je több mint négyszerese Magyarországénak;
· népessége 96 millió fő (összehasonlításképpen, Németország lakossága 82 millió fő);
· a tartomány híres szülötte az egyik legismertebb keleti bölcs, Konfucius; Shandong az ősi kínai kultúra és a hagyományos konfucianizmus bölcsője;
· a tartomány ad otthont számos jelentős nemzetközi kínai vállalatnak és jól ismert márkának, itt található többek között a Tsingtao sör, a háztartási készülékeket gyártó Haier, és a BorsodChem anyavállalata, a Yantai Wanhua központja is.
„A Yantai Wanhua tulajdonszerzése a BorsodChemben példaértékű egy sikeres kínai ipari beruházásra Magyarországon ” – mondta el Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. „Bízunk benne, hogy a Kína egyik legfontosabb tartományának számító Shandong küldöttségének magyarországi látogatása jó alapot teremt a jövőbeni, hasonlóan sikeres közös együttműködéshez és a további befektetésekhez Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.”
A Shandong tartományi küldöttség és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés közötti találkozóra 2012. március 9-én kerül sor a miskolci Megyeházán. A tárgyalásokat követően a kínai delegáció ellátogat a Miskolci Egyetemre, ahol megtekinti a Vegyipari Technológiai (BorsodChem) Intézeti Kihelyezett Tanszéket is.