Pallag László (FKGP), a bizottság  elnöke, a továbbiakban: Elnök: Tisztelt Bizottság! Szeretettel köszöntök mindenkit. A bizottság napirendje Sándor István nyugalmazott rendor alezredesnek, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozójának a meghallgatása. A tájékoztató elmondása után kérdéseket tesznek fel a képviselotársaim. A bizottság eredeti szándéka az volt, hogy a szervezett bűnözésrol kérjen tájékoztatót, hogy milyen tapasztalatokat szerzett a korrupcióval, az olajügyekkel kapcsolatban és a bunözoi tevékenységrol, és milyen lépéseket tettek ennek felszámolása, megszüntetése érdekében. Ezek a kérdések hangzottak el a kollégáinak is, akik a bizottság ülésén megjelentek. Kérem, hogy amit ehhez képest el tud mondani, mondja el. Megadom a szót Sándor Istvánnak.Pallag László (FKGP), a bizottság elnöke, a továbbiakban: Elnök: Tisztelt Bizottság! Szeretettel köszöntök mindenkit. A bizottság napirendje Sándor István nyugalmazott rendor alezredesnek, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozójának a meghallgatása. A tájékoztató elmondása után kérdéseket tesznek fel a képviselotársaim. A bizottság eredeti szándéka az volt, hogy a szervezett bunözésrol kérjen tájékoztatót, hogy milyen tapasztalatokat szerzett a korrupcióval, az olajügyekkel kapcsolatban és a bunözoi tevékenységrol, és milyen lépéseket tettek ennek felszámolása, megszüntetése érdekében. Ezek a kérdések hangzottak el a kollégáinak is, akik a bizottság ülésén megjelentek. Kérem, hogy amit ehhez képest el tud mondani, mondja el. Megadom a szót Sándor Istvánnak.
Sándor István nyugalmazott rendor alezredes, a Központi Bunüldözési Igazgatóság volt fonyomozója: Kérem szépen, bizonyára tudják, hogy 1989-tol, vagyis 1990-tol, amikor a szervezett bunözés elleni szolgálat megalakul, alapítóként voltam jelen. A kezdeti idoszakban próbáltuk Budapest és az ország szervezett bunözését valamilyen rendszerbe foglalni, feltérképezni kisebb-nagyobb eredményekkel.
Idoközben az Országos Rendor-fokapitányság kábítószer-felderítési osztályára mint csoportvezeto kerültem, leginkább a nemzetközi felderítésekkel foglalkoztam.
1996 második felében – késo őszén -, amikor elkezdődtek az úgynevezett robbantásos és leszámolásos ügyek, a kábítószerosztályról átvezényeltek egy speciális csoportba, brigádba, a robbantásos ügyek felderítésének a területére.
Erre azért került sor, mert mint kábítószer-felderíto csoportvezeto, nagy létszámú informátori rendszerrel rendelkeztünk, tehát széles és sok irányú információ jutott birtokunkba. A felderítés kezdeti szakaszában arra a következtetéses megállapításra jutottunk, hogy az úgynevezett robbantásos és leszámolásos ügyek hátterében az olaj áll, mégpedig az az olaj, ami a kilencvenes évek elején, ’92 körül az úgynevezett olajezredesek ügyével kezdodött. Tehát rivalizálódott az olajkereskedelem, a monopolhelyzetben levo Mollal szemben körülbelül még több ezer kis olajvállalkozó lett hirtelen az országban, akik az akkor hiányos törvényeket kihasználva különbözo olajcégeket hoztak létre. (folytatjuk)