Esterházy Péter nyitotta meg a 82. Ünnepi Könyvhetet Egerben. Az alkalomhoz szokatlan módon a helyszínt rend- és biztonsági őrök vigyázták.

 

A Kossuth-díjas író arról beszélt, hogy az ünnep fogalma számára a barátságos nyugalmat jelenti, mellyel a hétköznapjainkra tekinthetünk. Egy „Nem kérünk a kultúrmocsokból” feliratú transzparensre utalva az író a megjegyezte: abból ő sem kér.

Az egri Eszterházy téren megtartott megnyitójában a Kossuth-díjas író arról beszélt: sokáig reménykedett abban, hogy Magyarországon kialakul egy civil társadalmi öröm, ami erőt ad, amitől könnyebb lesz reggel felkelni, és jobb lesz élni az országban. Azt mondta: nem szeretne arról beszélni, kié ez az ország.

Se Kádáré, se Horthyé – folytatta –, ez a magunk országa, csak azt nem tudjuk, kik vagyunk. A megnyitó kapcsán arra is utalt: a Szezám, tárulj! óhaja nem nyit meg mindent.

– Remélem, az egri könyvhét meg fog nyílni – zárta szavait.

Megnyitóbeszédét nem zavarta meg közbekiabálás, a néhány tiltakozó is csendben hallgatta végig. A megnyitó után a megyei könyvtárban Molnár Ferenc tanár beszélgetett Esterházy Péterrel a zsúfolásig megtelt olvasóteremben. Ehhez itt is a könyvek és a biztonsági őrök adták a hátteret. Az aulában a tiltakozók szórólapokat osztogattak, ezeken az író egy korábbi munkájából vett idézetek szerepeltek, alattuk pedig ez állt: méltatlan, hogy ő nyissa meg az ünnepi könyvhetet-írja a heol.hu