Mezőkövesd. Szálasi-emlékmű az udvaron: csak részben bűncselekmény

Ez év március 12-én egy hungarista férfi a saját udvarán állított fel Szálasi emlékoszlopot, amelyen nyilaskereszt is helyet kapott. A tiltott önkényuralmi jelkép használata és nagy nyilvánosság előtti közszemlére tétele bűncselekmény viszont csak részben valósult meg Mezőkövesden – nyilatkozta a hvg.hu tudósítójának dr. Ongai Péter alezredes, a városi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

Szálasi Ferenc „nemzetmentő” kivégzésének 65. évfordulóján avatták fel Kárpáti Sándornak, a betiltott Magyar Gárda borsodi kapitányának udvarán az emlékhelyet, ami után a rendőrség önkényuralmi jelkép használata és közszemlére tétele miatt indított nyomozást. Az alezredes elmondta, hogy a városi ügyészség és a B.-A.-Z. Megyei Főügyészség szakirányítása mellett nyomoznak, amelynek során azt állapították meg, hogy a Szálasi emlékmű felállításával és a tiltott önkényuralmi jelkép – ebben az esetben a nyilaskereszt – használatával a gyanúsított nem merítette ki a bűncselekmény fogalmát.

Alaposan átvizsgálták a helyszínt, és ott egyértelművé vált: a zárt deszkakerítéstől 10 méterre álló oszlopon szabad szemmel nem ismerhető fel a nyilaskereszt, a talapzatra pedig a hungarista mozgalom jelképét helyezték el, ami csak hasonlít a tiltott szimbólumra. Márpedig a törvény egyértelművé teszi az ilyen jelképeket, vagyis az azokra hasonlító ábrázolások nincsenek a büntethetőségi listán. Jelen állás szerint tehát nem rendelik el az emlékhely bontását.

Csakhogy az emlékműavatás képei megjelentek egy internetes WEB oldalon, ahol már jól látható a nyilaskereszt és mivel így az közszemlére került, a cikk szerzője elkövette a tiltott önkényuralmi jelkép használata bűncselekményt. A rendőrség ezért egyeztetést kezdeményez az ominózus portál főszerkesztőjével és kérik a feltöltő adatainak kiadását. Ez azonban várhatóan nem lesz egyszerű – tette hozzá dr. Ongai Péter alezredes – mivel a weboldal külföldi szerverről működik.

168ora.hu