Az LMP hétfőn benyújtott törvényjavaslatában azt kezdeményezi, hogy a képviselők korábbi vagyonnyilatkozatai is nyilvánosak maradjanak a legfrissebb mellett, mert így követhetőek nyomon a vagyonosodási folyamatok.

A javaslatot jegyző Szilágyi Péter szerint a képviselők javadalmazásáról szóló módosítási javaslat álszent látszatintézkedés, amit akkor tákoltak össze hirtelenjében, miután Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő fizetéséről kiderült: könnyedén átüti a kormány által szabott bérplafont.

Az LMP-s politikus úgy látja, hogy a kedélyek csillapítására szánt kormánypárti javaslat nem orvosolja a képviselői fizetések átláthatatlansága miatti felháborodást, ezért a vagyonosodási folyamat nyomon követését kezdeményezte az Országgyűlésnél. Eszerint az aktuális mellett az Országgyűlés elnökének a korábbi képviselői vagyonnyilatkozatokat is nyilvánossá kellene tennie a parlament honlapján; ezek a képviselői megbízatások lejárta után két évig nyilvánosak maradnának.

Az LMP szerint a képviselői fizetések megnyugtató rendezése csak akkor lehetséges, ha azokat mindenki számára átlátható és ellenőrizhető módon szabályozzák. Az ökopárt minden segítséget megad ennek kialakításához, de elítéli, ha a pártok látszatintézkedések mögé bújva próbálják elodázni az érdemi lépéseket.

Budapest, 2011. május 2.

LMP Sajtó