A holland elektronikai cég azért döntött televíziórészlege eladása mellett, mivel az sorozatos veszteségeket termelt. Az új céget a kínai TPV Technology vállalattal közösen hozzák létre.

Eladja 80 éves televíziógyártó üzletágának 70 százalékát a holland Royal Philips Electronics NV. A partnernek kiválasztott hongkongi TPV Technology kijelzők gyártásával foglalkozik. A Philips a közleményében a döntést azzal indokolta, hogy televíziórészlege folyamatosan veszteséges volt és ennek köszönhető az is, hogy az egész társaság nyeresége az idei esztendő első negyedévében 138 millió euróra csökkent. Ez 63 millió euróval kevesebb a tavalyi esztendő hasonló időszakában regisztrált összegnél. Ezzel párhuzamosan azonban a forgalom hat százalékkal nőtt és így elérte az 5,3 milliárd eurót.

A kínai cég átveszi a divízió 3600 alkalmazottját és Európában Philips márkanév alatt fogja tovább forgalmazni a televíziókat. A TPV régi partnere a Philipsnek, 2004-ben a számítógép-képernyők gyártását végző divíziót vette meg a holland vállalattól 358 millió dollárért.

Az új társaságban a Philips tulajdonrésze 30 százalék lesz. Az együttműködés hosszú távra szól és stratégiai jelentőségű. A cél a folytonosság biztosítása, ez a vásárlók és a kereskedelmi partnerek érdeke is. Van Houten kiemelte, hogy a Philips márkanév a televíziókon mindenképpen megmarad, 2013-tól a társaság licencdíjat fizet a név használatáért, az első évben ez az összeg legalább 50 millió euró lesz. 2014-től a licecndíj összege a forgalom 2,2-3 százalékát teszi majd ki. A mostani megállapodás kitér arra is, hogy a Philips hat év múlva eladhatja a közös cégben birtokolt tulajdonrészét.

Frans van Houten, a holland vállalat vezetője azt várja az idei esztendőtől, hogy a Japánt sújtó katasztrófák komoly „ellenszelet” jelentenek majd, éppen ezért létrehoznak egy különleges munkacsoportot, aminek a feladata az alkatrész-ellátási és -beszerzési nehézségek kiküszöbölése lesz. A rosszabb eredmények miatt a gyártó komoly reményeket táplál az új közös céggel kapcsolatban. „Elsődleges feladat volt, hogy megoldást találjunk televíziórészlegünk működtetésére. Nagyon erősen hiszünk abban, hogy ennek a cégnek köszönhetően újra nyereséges lehet ez az üzletágunk és egyúttal lehetővé teszi, hogy erősebben összpontosíthassunk az egészségügyi termékekre” – hangsúlyozta a szakember.

A lépést elégedetten nyugtázták a Financial Timesnak nyilatkozó elemzők, mivel évek óta javasolják, hogy a Philips szabaduljon meg a veszteséget termelő részlegétől. A cég tévéi ugyan egykoron a világ legjobbjai voltak, ám az elmúlt években nem bírták az árversenyt a dél-koreai és japán konkurensekkel. A tévégyártás az elmúlt öt évben folyamatosan veszteséges volt, ezért a vállalat április 1-jén hivatalba lépett új vezérigazgatója, Frans van Houten nem habozott megválni tőle.