Autósok, figyelem! Júliustól könnyebben lefoglalhatja a rendőrség a gépkocsinkat

Júliustól a rendőrség visszatartatja azon gépkocsikat, amelyek üzembentartói nem fizették meg az előzetesen kiszabott közigazgatási bírságot. Az ok prózai: az elmúlt években a baleseti statisztikák arra utalnak, hogy a közigazgatási bírságoknak köszönhetően csökken a halálos balesetek száma – ám a kiszabott bírságot számos esetben nem fizetik be a autótulajdonosok.

A rendőrség adatai szerint tavaly a összesen 21,8 milliárd forint értékben szabtak ki közigazgatási bírságot az autótulajdonosokra, ám ebből összesen 17,5 milliárd forintot fizettek be az autósok. Az ezt megelőző évben kiszabott 15,1 milliárd forintból mintegy 12 milliárd forint folyt be – vagyis a két év mérlege alapján a rendőrség „kinnlevősége” meghaladja az öt milliárd forintot.

Júliustól a fizetési hajlandóság is megváltozhat, ugyanis a közúti közlekedésről szóló törvény változása lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy a gépjárművet lefoglalja – pontosabban visszatartsa. Két esetben lehet szó a gépkocsi visszatartásáról: abban az esetben, ha sima közúti ellenőrzés során az autó vagy a sofőr fennakad a rostán és kiderül, hogy kifizetetlen közigazgatási bírsága van – abban az esetben az ellenőrzést végző hatóság (rendőrség, pénzügyőrök, közúti felügyelet) köteles intézkedni az autó visszatartásáról – olvasható a Belügyminisztérium által publikált tájékoztatóból.

Ugyanakkor a törvényi változások lehetővé teszik – július elsejétől – a preventív lefoglalást bizonyos kiemelt szabálysértések esetén, úgymint a gyorshajtás, biztonsági öv használatának elmulasztása, ittas vezetés és tilos jelzésen való áthaladás esetén. Amennyiben e jogsértések estén a gépjármű vezetője elismeri felelősségét, akkor a rendőrség már a helyszínen kiszabhatja a 10-300 ezer forint közötti bírságot, s amennyiben úgy látja szükségesnek a büntetés befizetéséig visszatarthatja a járművet. A gépjárművek visszatartására ez esetben a külföldi autósok fokozottabban számíthatnak – hisz az ő esetükben volt eddig eszköztelen a rendőrség. A törvény közlekedésről szóló törvény módosítása ezért arról is rendelkezik, hogy lefoglalásról, a kiszabott bírságról, illetve lefoglalt autó kijelölt várakozási helyéről négynyelvű – magyar, angol, német és orosz – kell írásban tájékoztatni.

napi.hu