Személyes adattal visszaélés vétsége és más bűncselekmény miatt a Központi Nyomozó Főügyészség december 3-án a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt vádat emelt a volt titokminiszter és három volt országgyűlési képviselő ellen.

A 2008 szeptemberében indult bűntetőügyben a Központi Nyomozó Főügyészség Szilvásy György volt titokminisztert egyrendbeli, folytatólagosan, hivatalos személyként elkövetett, különleges személyes adattal visszaélés bűntettével vádolja. Tóth Károlyt, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának volt MSZP-s alelnökét egyrendbeli, hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett, különleges személyes adattal visszaélés bűntettével vádolják.
Dávid Ibolyát, az MDF egykori elnökét, volt országgyűlési képviselőt kétrendbeli, személyes adattal visszaélés vétségével – amelyek közül az egyik bűncselekményt társtettesként követett el –, valamint egyrendbeli kényszerítés bűntettével is megvádolták. Herényi Károlyt, az MDF elnökének egykori munkatársát, országgyűlési képviselőt egyrendbeli, társtettesként elkövetett, személyes adattal visszaélés vétségével vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség.
A Központi Nyomozó Főügyészség közölte: a 24 oldalas vádiratának lényege a terheltekkel korábban közölt megalapozott gyanúk tartalmát tükrözi. A nyomozás végén sem a terheltek száma, sem pedig a velük közölt bűncselekmények minősítése nem változott. A terheltek – bár a nyomozás során bizonyos részcselekményeket elismertek – tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését – áll a Keresztes Imre főügyész által jegyzett közleményben.
(MNO)