Kedd délután négy órakor lejárt annak a határideje, hogy az önkormányzati és európai parlamenti választáson indult jelöltek és jelölőszervezetek eltávolítsák a kampány időszakában elhelyezett plakátjaikat. A választási eljárási törvény szerint a szavazás napja után 30 napon belül, tehát július 9-én 16 óráig kell eltávolítania a plakátokat annak, aki elhelyezte, vagy akinek az érdekében elhelyezték.

A költségeket kiszámlázhatják

A választási bizottságoknak nincs hatáskörük eljárni a határidőre el nem távolított plakátok ügyében. Ha a hirdetményeket nem távolítják el július 9-ig, az önkormányzatoknak kell eljárniuk. Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd a költségeket kiszámlázhatják.

Kedden körülnéztünk Miskolcon, ahol fotósunk járt, még sok helyen láttunk plakátokat, például dr. Barkai László polgármesterjelöltjét, akit a baloldal (DK, MSZP, LMP és a Párbeszéd) támogatott. De láttunk Mi hazánkos, momentumos és a Kétfarkú kutyapárt plakátjait is nem sokkal a határidő lejárta előtt.

Lényeges szempont, hogy a plakátot körültekintően kell levenni. Figyelni kell arra, hogy az adott oszlopon vagy falon egyáltalán ne jöjjön létre emiatt sérülés. Fontos, hogy a ragasztás nyomai se árulkodjanak a korábbi politikai tevékenységről, teljesen makulátlan tisztaságú legyen az adott felület. A plakát kihelyezőjének kell állnia, ha bármilyen kár keletkezik a plakátot megjelenítő oszlopon, falon vagy más felületen.